Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun enflasyon önlemlerinin işe yaradığını söylemesi ve petrol fiyatlarındaki gevşeme üzerine havayolu şirketlerinin değer kazanmasıyla, Çin'deki hisseler değerlendi. Şanghay Bileşik Endeksi son 3 ayın en büyük haftalık sıçramasını yaptı.

Çin'in en büyük uluslararası havayolu şirketi Air China Ltd., dün yüzde 4.6 düşüş kaydeden petrol fiyatlarının etkisiyle yüzde 2.9 değerlendi. SAIC Motor Corp., National Business Daily gazetesinin hükümetin araç alımlarındaki sınırlamaları kaldırmayı düşündüğünü yazması üzerine değer kazandı.

Emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyonist baskıyı azaltması gerektiğini belirten Central China Securities Co.'nun stratejistlerinden Li Jun, bunun da enflasyonun Haziran'da en yükseğe tırmanacağı ve sonra da sıkılaştırma politikalarının azalacağına yönelik yatırımcı güvenini artıracağını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 değerlenerek değerlenerek 2,700.80 puana yükseldi. Endeks önceki yüzde 0.5'lik kayıplarını da telafi ederek bu haftaki kazançlarını yüzde 2.2'ye çıkarttı. CSI 300 Endeksi ise yüzde 0.8 kazançla 2,980.31 puandan işlem gördü.

Şanghay Endeksi 18 Nisan'daki 5 ayın zirvesinden bu yana yüzde 12 değer kaybetti. Endeks bu yılın başından bu yana ise yüzde 3.8 geriledi.