Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalarda normalleşme çabaları

Piyasalarda normalleşme çabaları

Dün Fed açıklamalarıyla sert satışlar yaşayan risk piyasaları, bugün Yunanistan dopingiyle yükseliyor. İMKB ise ayrışmaya devam ediyor

Giriş: 24 Haziran 2011, Cuma 08:51
Güncelleme: 24 Haziran 2011, Cuma 17:21

ABD KAYIPLARINI TELAFİ ETTİ, ASYA YÜKSELİYOR

Güne FED açıklamalarının ardından yatırım kuruluşlarının büyümeyi aşağı çeken raporlarının etkileriyle başlayan ABD borsaları diğer faktörleri de gözden kaçırmadı. Avrupa’dan gelen ve yavaşlamaya işaret eden PMI (Satın Alma Yöneticileri) rakamları moralleri bozdu. PMI rakamları alınan siparişlerin ileriki haftalarda ekonomik aktivitenin hızlı mı yavaş mı olacağı hakkında ekonomik tahmin yapanlara bilgi veriyor. 200 günlük ortalaması olan 1.262 puandan dönen S&P 500 Endeksi günü % 0.28 aşağıdan ve 1.283 puandan kapattı. Dow Jones Sanayi Endeksi ise günü 12 binin altından gelen alımlarla 12.050’ye yükselerek kapattı. Risk algılamasının terse döndüğü günde Dolar Endeksi önce yükseldi, ardından gelen satışlarla 75.2’de. Nisan’dan bu yana ilk kez 1.60’ı kıran Pound / Dolar ise şu sıralarda 1.6015’te. Bugün açıklanacak ABD verileri öncesinde 10 yıllık tahvilin faizi % 2.93’te ve ABD endeks vadelileri yükseliyor.

Asya borsaları global yavaşlamaya işaret eden konuşmalar ve verilere rağmen Yunanistan etkisiyle yükseliyor. MSCI Asya ve Pasifik Endeksi % 1 yükselirken dün % 1.5’e yakın artış kaydeden Çin Şanghay Bileşik Endeksi bugün de ekonominin kontrollü şekilde yavaşlayacağı beklentisi ile % 2 primli. Japonya Nikkei’de ise % 0.92’lik değer artışı görülüyor, son gelinen noktsa 9.685. Hong Kong’da ise düşen petrol fiyatları sonrasında ralliye çıkan havayolu şirketleri ve halka arzın ardından yükselen Prada hisseleri göze batıyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi, Dolar’a karşı % 0.10 yükselirken, Dolar / Yen dünkü yükselişinin ardından 80.50’de sakin seyrediyor. Hindistan’da yakıt fiyatlarına zam yapılacağı haberi ajanslara düştü, yükelen enflasyonu ve patlayan talebi aşağı çekmek için hükümetin çabaları devam ediyor. Diğer yandan sertçe gerileyen petrol fiyatının da Asya’da enflasyonist endişeleri azalttığı için olumlu karşılandığı da not ediliyor.

EMTİADA HİKAYE PETROL

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) üye ülkelerinin sahip olduğu ekstra rezervlerden 60 milyon varil petrol kullanıma açacağını açıklamasının ardından ham petrol fiyatı Brent ve ABD tipi için % 6’dan fazla geriledi. Günlük 2 milyon varilin 30 gün boyunca piyasaya sürüleceği haberleri üretimi artırmak konusunda karar veremeyen OPEC’in ardından hayli etkili oldu. 1974 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu yana 91’deki Körfez Savaşı ve 95 yılındaki Katrina Kasırgası hariç ilk kez piyasaya müdahale eden 28 üyeli organizasyonun kararı sonrasında ABD tipi ham petrol 92.23 Dolar’da. Dün sertçe düşen altın fiyatında bu sabah da tepki zayıf kalırken diğer değerli metallerde ksarışık seyir söz konusu. 3 ayın dibinden gelen alımlara toparlamaya çalışan mısır fiyatına buğday,pamuk ve soya da eşlik ediyor. Baz metallerde ise % 1’lere varan yükselişler görülüyor.

İMKB AYRIŞTI, TL VE FAİZ O KADAR DA ŞANSLI DEĞİLDİ

Bankanın kararı sonrasında hızla yükselen finansal hisseler ile beraber İMKB 100 Endeksi günü % 0.61 yükselerek 61.589 puandan tamamladı. 62.500 ve 63.500 yukarıda direnç olarak izlenirken, aşağıda 61 bin ve 60 bin takip edilen seviyeler. Merkez Bankası ile piyasanın ekonomiye ilişkin görüşleri arasında oluşmaya başlayan ayrılık faize satış getirirken % 9 üstüdenki seyir devam etti. Dolar / TL 1.63’ün üstünden gelen satışlarla 1.6258’e indi. 1.98’i geçen Sepet Kur ise ilk işlemlerde 1.9726’ya inmiş durumda.

Dün % 2 civarında gerileyen Gelişen Avrupa kurlarına nazaran TL’nin güçlü seyri dikkat çekti. Tabii bunda, sene başından bu yana Forint, Zloti gibi paraların % 10’a yakın değer kazançlarına karşın TL’nin en çok değer kaybeden para olması da etkili. Dün EPFR yapılan açıklamada 22 Haziran’la biten haftada Gelişen Piyasa hisse senetlerinden 320 milyon Dolar çıktığı açıklandı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa ve Orta Doğu bölgesinden çıkış ise tüö bölgeler içinde 590 milyon Dolar ile en yüksek.

Bugün beklenen veri akışı şu şekilde :

11:00 Euro Bölgesi'nde Mayıs ayı CB Öncü Göstergeler Endeksi

11:00 Almanya'da IFO güven endeksi açıklanacak

14:30 TCMB Haziran ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak

14:30 TCMB kapasite kullanım oranını açıklayacak

15:30 ABD'de Mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak

15:30 ABD 1.çeyrek GSYH (final) açıklanacak

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü