Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında hisse senetleri yükseldi ve bu hareket sonucu, gösterge endeks sekiz haftadır ilk kez haftalık bazda yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Hazine kağıtları ise değer kaybetti. Bu olumlu hava, Avrupalı liderlerin Yunanistan'a destek veren sözleri ve düşen petrol fiyatlarının ekonomik büyümeyi olumlu etkileyeceği beklentilerinden kaynaklanıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile yüzde 1 yükseldi ve haftalık kazancını yüzde 1.9'a taşıdı. Şanghay Bileşik Endeksi de yüzde 1.9'luk bir çıkış gerçekleştirdi. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 yükselirken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili 3 baz puan değer kazandı. Dolar Endeksi üçüncü günde de yükselişini sürdürürken, euro fazla bir değişiklik göstermemesine karşın üçüncü haftayı da kayıpla kapatmaya hazırlanıyor. Petrol New York'ta yükseldi ve dünkü yüzde 4.6'lık düşüşünün bir kısmını geri aldı. Bakır ve mısır fiyatları da yükseldi.

Avrupa Birliği liderleri dünkü toplantıda, Euro Bölgesi ekonomisinin istikrarı konusunda taahhütte bulundu ve Başbakan George Papandreu'nun gelecek hafta bütçe kısıntılarını parlamentodan geçirmesi ile birlikte yardım diliminin ödemesinin yapılacağını belirtti. Çin Başbakanı Wen Jiabao, enflasyonu kontro altına almak için gösterilen çabaların işe yaradığını söyledi. Bu değerlendirme, düşük petrol fiyatlarından da destek bulabilir. Bugün ABD'de açıklanacak olan dayanıklı tüketim malları siparişleri verisinin artış göstermesi bekleniyor.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd.'den stratejist Nader Naeimi, "Yüksek petrol fiyatları, kırılgan büyüme için yoğun bir engeldi" dedi ve "Yunanistan konusunda, yetkililer tenekeyi yokuş aşağı tekmelemeyi başardılar, ancak sorunun Avrupa'nın diğer ülkelerine yayılmasının önlenmesi konusunda meydana gelebilecek bir ilerleme piyasalarda memnunlukla karşılanacak" yorumunda bulundu.