Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun enflasyonu durdurmaya yönelik çabaların işe yaradığını açıklamasının ardından, petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel büyümenin yavaşlayacağı endişelerini azaltmasının da etkisiyle yükseldi. Gösterge endeks, son dokuz haftanın en hızlı haftalık büyümesini göstermeye hazırlanıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, Singapur saati ile 14:09'da 1,114.36 puana yükseldi. Bu artışla birlikte, haftalık kazanç yüzde 1'e genişledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.7 artarken, Hindistan'da Bombay Borsası sensitive Endeksi de yüzde 1.7'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Çin Başbakanı, Financial Times'a yazdığı yorumda, Çin'de tüketici fiyatlarının "kontrol edilebilir bir bantta" olduğunu ve istikrarlı bir şekilde düşebileceğini kaydetti. Enflasyonu kontrol etme çabaları, düşen petrol fiyatlarından da destek bulabilir. Zira petrol, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) stoklarını piyasaya süreceğini açıklamasının ardından değer kaybetti. Hisse senetleri ayrıca, Avrupa Birliği yetkililerinin Yunanistan'a desteklerini dile getirmelerinden de olumlu etkilendi.

Central China Securities Co.'nun Şanghay ofisinden stratejist Li Jun, "Emtia fiyatlarındaki hızlı düşüş enflasyon baskılarını azaltmalı" dedi ve Bu durum, yatırımcıların enflasyonun bu ay zirve yapacağı ve sıkılaştırma tedbirlerinin gevşeyeceği yönündeki güvenini de artırdı" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'den Hindistan'a dek merkez bankalarının sıkılaştırma konusunda ileri adım atacağına yönelik endişeler, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin bu yıl yüzde 3.3 düşmesine neden oldu ve bu durum, endeksteki hisselerin değerlemesinin bu hafta, son iki yılın en düşük seviyesine inmesini sağladı. Citigroup Inc., gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi fonlarından, Avrupa borç krizi ortamında küresel toparlanmanın yavaşlayacağı endişelerine bağlı olarak, 22 Haziran ile biten haftada net çıkış olduğunu ve böylelikle bu fonlardan üçüncü hafta üst üste net çıkış gerçekleştiğini kaydetti.