Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin büyüme görünümüne ve Yunanistan'ın temerrüde düşme ihtimaline ilişkin endişeler, Asya'daki varlıkların talebini düşürdü; Asya paraları bu haftayı aşağıda tamamladı.

ABD Merkez Bankası Fed dün ABD ekonomisinin büyüme beklentisini yüzde 2.7-2.9 aralığına çekti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ise 22 Haziran'da Yunanistan'daki borç krizinin bankalara yayılma ihtimalinin Euro Bölgesi'nin finansal istikrarını tehdit ettiğini söyledi. Bu açıklamaların üzerine bu haftanın ilk 4 gününde alınanın 360 milyon dolar üzerinde Güney Kore, Tayvan ve Tayland varlıkları satıldı.

Küresel büyüme görünümüne ilişkin belirsizliklerin sürdüğünü belirten Barclays Capital'in ekonomistlerinden Prakriti Sofat, dikkatle izlenmesi gereken bir sonraki tarihin, Yunanistan'ın kemer sıkma ve özelleştirme programlarını parlamentoda oylayacağı 28 Haziran olması gerektiğini söyledi.

Tayland bahtı, ABD doları karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 30.66 seviyesine gerilerken, Hint rupisi de yüzde 0.2 düşüşle 44.9588 seviyesine çekildi. Malezya ringgiti ve Endonezya rupesi yüzde 0.1'er zayıfladı ve sırasıyla 3.0358 ve 8,603 seviyelerinden işlem gördü.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören para birimlerinin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi de yüzde 0.1 düşüş kaydetti.