Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB devlet ve hükümet başkanlarının, İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanlığına atanmasını onayladığını söyledi.

Brüksel'deki zirvede AB devlet ve hükümet başkanlarının ECB başkanlığına atadığı Draghi, 1 Kasım 2011 ve 31 Ekim 2019 tarihleri arasında görev yapacak. İtalya'nın başkenti Roma'da 3 Eylül 1947 tarihinde dünyaya gelen Draghi, ekim ayı sonunda sekiz yıllık görev süresi dolacak olan ECB Başkanı Jean-Claude Trichet'den bu görevi devralacak.

AB kaynakları ECB Yönetim Kurulu üyesi İtalyan Bini Smaghi'nin, Draghi'nin atanmasıyla ilgili süreci yumuşatmak için yıl sonuna kadar istifa etmeyi kabul ettiğini söyledi. Aynı kaynaklar, Smaghi'nin Rompuy ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e görevinden ayrılacağı konusunda garanti verdiğini ifade etti.

Smaghi'nin sekiz yıllık görev süresi Mayıs 2013'te doluyor.

Fransız yetkililer son haftalarda, Draghi'nin ECB Başkanlığına atanmasıyla, ECB Yönetim Kurulu'nda iki İtalyan temsilci bulunacağı ve bunun da Yönetim Kurulu'nda hiçbir Fransız üye olmayacağı anlamına geldiğini belirterek, kaygılarını dile getiriyordu.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi nisan ayında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e, Draghi'ye verilecek destek karşılığında Smaghi'nin koltuğunun Fransız bir adaya bırakılacağı sözü vermişti.

Smaghi'nin İtalya Merkez Bankası Başkanı olması ya da buna benzer üst düzey bir finansal göreve getirilmesi bekleniyor.



-''SÜPER MARİO'' DRAGHİ-



Fransız basınının dünyada en çok oynanan bilgisayar oyunlarından İtalyan asıllı Amerikalı tesisatçı ''Süper Mario''ya atıfta bulunarak, ''Süper Mario'' benzetmesi yaptığı Mario Draghi, 29 Aralık 2005 tarihinde İtalya Merkez Bankası Başkanlığına getirildi.

Küresel finansal sistem için riskleri belirleyen ve çözüm yollarını araştıran uluslararası organizasyon Finansal İstikrar Kurulunun (FSB) başkanlığını yapan Draghi, 2002-2005 yıllarında Goldman Sachs'ta Başkan Yardımcılığı ve Genel Müdürlüğü, 2004-2005 yıllarında icra komite üyeliği görevlerinde bulundu.

İtalyan Hazinesinde 1991-2001 yıllarında genel müdürlük yapan ve İtalyan hükümetinin özelleştirme komitesine başkanlık eden Draghi, 1984-1990 yıllarında Dünya Bankası'nda üst düzey yöneticilik görevi üstlendi.

İtalya'nın başkenti Roma'da ''Universita degli Studi''de ekonomi eğitimi alan Draghi, ekonomi alanında doktorasını 1977 yılında ABD'de Massachusetts Institute of Technology'de yaptı.