Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın son iki yılı kapsayan ekonomik durum ile ilgili çalışmasına göre geçen yıl Yunanistan'da 100 bin orta ve küçük ölçekli şirket iflas etmiş.

Ticaret odasının verilerine göre 16 bin şirketin faaliyetlerini durdurma noktasına geldiği belirtilirken, 2012 yılında iflas etmesi beklenen şirket sayısı 65 bin olarak tahmin ediliyor.

Yunanistan’da en kârlı sektör olarak görülen petrol ve karayakıt ticareti de darbe yemiş durumda.

Kriz yüzünden durma noktasına gelen akaryakıt satışları, Yunanistan'da 8 bine yakın akaryakıt bayiinden 600'ünün kapanmasına neden oldu. Bayiilerin iflas etmesindeki en büyük etken ise hükümetin ÖTV iadelerini aylarca geciktirmesi olduğu söyleniyor.

Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, geçen yıl yaşanan iflaslar nedeniyle 100 bin kişi işsiz kaldı. Yapılan tahminlere göre, bu yılın ilk yarısında 60 bin kişinin işsiz kalması bekleniyor.

Öte yandan Yunanistan, kemer sıkma önlemleri çerçevesinde yeni maliye bakanı Venizelos, gelir vergisinde değişiklikler yaparak, vergilerdirme kapsamı dışındaki gelir miktarını 12 bin eurodan, 8 bin euroya düşürdü.

Yeni uygulama ile 12 bin ile 8 bin arası kazanan Yunan vatandaşları, yüzde 10 vergiye tabii olacak.