Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün Merkez Bankası’nın faizde değişiklik olmayacağı mesajları ve karşılıklarda da artışa gitmemesi moral vermeye devam ediyor. BDDK’nın verdiği kararların da kısa vadede yeterli olabileceği mesajından sonra finansal kesimin omzuna daha fazla yük binmeyeceği beklentisi ile bankalar yükselmeye devam ediyor. Bankacılık Endeksi % 2.44 yükselirken Garanti’de iki günlük bileşik yükseliş % 6’ya yaklaştı. En çok yükselen banka ise % 3.51 ile Akbank olurken iki bankanın endekse katkısı 453 puan olarak not edildi. Sanayi hisseleri bankalara göre geride kalırken bileşik endeksin en çok yükselen hisselerinin spor hisseleri olduğu görülüyor. Düşenler tarafında ise iletişim sektörü ve kimya var. 62.496 puanla % 1.47 yükselen İMKB 100, 62.500’teki direncini zorluyor.

Gösterge tahvil günü % 9.12’den tamamlarken Dolar / TL 1.6319, Euro / TL 2.3185 ve Sepet Kur 1.9749’da.

AVRUPA’DA BORÇ SORUNUN BULAŞICI OLMA İHTİMALİ NEDİR?

Bu sorunun uzun süredir sorulduğu piyasada sermaye artışına giden İtalya’nın 4. Büyük bankası, rüçhan fiyatının altına gelince banka hisseleri ani satışlara maruz kaldı. Dün de Moody’s’den gelen ve İtalyan bankalarının notunun kırılabileceği uyarısıyla Unicredit ve Intesa % 8.9 ve % 7.2 düştüler. Yunanistan’a verilecek desteğin artık aşikar hale gelmesinden sonra Papandreou hükümetinin alması gerekek kararlar bekleniyor. Yayılma riskinin fiyatlanmasıyla Euro 1.42’nin altına düşerken almanya Dax Endeksi % 0.28 yükseliyor ancak güne başlarken biriktirdiği % 1’lik kazancı geri vermiş durumda. Avrupa’nın genel resmini sunan Eurostoxx 600 Endeksi ise % 0.30 yükselişte. Yunanistan’a ilişkin umutların arttığı günde ülkenin bonoları alıcılı seyrederken yayılma riskinin fiyatlanmasıyla diğer sorunlu ülke bonoları ve İspanya tahvilleri satılıyor.

ABD AÇILIŞI KIRMIZIDA, KAZANAN TAHVİL

İlk çeyrek büyümesi % 1.9 ile beklentiler dahilinde gelen ABD’de dayanıklı tüketim malı siparişlerinin beklentilerin hafif üstünde gelmesiyle moraller toparlandı. Ancak açılışa doğru artan Avrupa endişeleri hem Dolar’ı güçlendirdi hem de risk algılamasını bozdu. Dolar Endeksi yeniden 75.4’ü aşarken S&P 500 Endeksi % 0.46 düşüşle 1.276 puana indi, Dow Jones ise 12 bin puanın altına inmiş durumda. Günün kazananı ise yılın en düşük seviyelerine yakın seyreden ABD 10 yıllık tahvil faizi ve rekor düşük düzeye inmeye çalışan 2 yıllık tahvil faizi ile sabit getirili cephesi. ABD’de faizler, Bernanke’nin kouşması ile geriliyor. Beklenenden düşük büyümeyi ve yüksek işsizliği teyit eden FED Başkanı’nın konuşmasıyla faiz artırım beklentileri ötlenmeye başladı.

Sabah Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Jiabao’nun bir gazeteye yazdığı makalede enflasyonun düşmeye başladığın belirtmesiyle daha fazla önlem gelmeyeceğini düşünen piyasalar emtiada alıma geçtiler. Bakır fiyatı % 2’den fazla yükselirken diğer baz metallerde de yükselişler görülüyor. Değerli metallerde gümüş başta olmak üzere satışlar yaşanırken petrol fiyatları kararsız seyrediyor. Tarım emtiasında ise buğday, mısır ve pamukta yükseliş hakimken palmiye yağı düşüyor.

Pazartesi günü beklenen veri akışı şöyle:

11.00 Almanya perakende satışlar

15.30 ABD kişisel gelirler/harcamalar

17.00 Türkiye BDDK kredi kartı/kredi istatistikleri

17.30 ABD Dallas FED üretim aktivitesi

Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. ihalesine son teklif verme tarihi

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Twitter.com/Gokhan_Sen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü