Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Vadeli mısır kontratları son 15 yılın en sert düşüşünü kaydetti. Mısır fiyatlarındaki düşüşte, rekor fiyatlardan yararlanmaya çalışan ABD’li çiftçilerin mısır ekimlerini artırması ve hasar gören tarlalarını yeniden mahsül verir hâle getirmesi etkili oldu.

Mısır fiyatlarındaki düşüşün kalıcı olması durumunda, bunun ABD Merkezi Bankası’nın işine yarayabileceği düşünülüyor. Fiyat düşüşü, enflasyondaki hızlanmanın geçici olduğunu savunan Fed’in elini de güçlendirerek, kredibilitesini bir miktar artırabilir.

Gıda fiyatlarındaki düşüş, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin ekonomik görünümüne ilişkin karamsarlığı da azaltabilir. Fed’in Haziran ayındaki enflasyon raporunda, tüketici fiyatlarındaki artışın öncelikli olarak yüksek gıda fiyatlarından kaynaklandığına dikkat çekilmişti.

ABD, en büyük mısır üreticisi ve ihracatçısı olması sebebiyle, konu mısır olunca daha da büyük bir ilgiyle izleniyor. Mısır, 3 hafta önceye kadar rekordan yalnızca 8 dolar uzakta işlem görüyordu.

Analistler ise, yüksek mısır fiyatlarına ve stoklardaki kritik oranlara ilişkin uyarıda bulunmuştu. Ancak Perşembe günü ABD Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklama, Iowa, Minnesota ve Nebraska gibi mısır bakımından verimli topraklarda mısır ekimlerinin artarak, 92.3 akreye ulaştığına işaret etti.

ABD’deki mısır alanları, 2. dünya savaşından bu yana 2. büyük seviyesine ulaştı.

Vadeli mısır kontratları, Haziran’ın başından bu yana yüzde 9.9 değer kaybetti.

Analistler, bu düşüşün küresel gıda enflasyonuna ilişkin endişeleri de gevşetebileceğine dikkat çekiyor.