Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında, Çin'de imalat sanayi büyümesinin yavaşlaması ile birlikte, emtia fiyatları düşerken, Avutralya ve Yeni Zelanda dolarları değer kaybetti. Yunanistan'ın temerrüd riskinin azalması sonrası, Asya hisse senetleri dördüncü günde de yükselişini sürdürerek son beş ayın en uzun süreli yükseliş dönemini yaşarken, tahvil riski düştü.

Standard & Poor’s GSCI Endeksi, bakır ve petrolün dün New York'ta düşerek üç günlük yükselişlerini tersine çevirmesinin ardından, Tokyo saati ile 12:42'de yüzde 0.8 geriledi. Mısır fiyatları yüzde 4.9 düştü. Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları yüzde 0.2 düşerken, kiwi olarak adlandırılan Yeni Zelanda doları da yüzde 0.3 geriledi. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 yükselerek 80.73 seviyesine çıktı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2'lik bir kayıp yaşadı. Japonya dışında Asya'daki yatırım yapılabilir 50 bankayı izleyen Markit iTraxx Asia Endeksi 4 baz puan geriledi.

Bugün açıklanan veriler, küresel ekonominin düzensiz bir şekilde toparlanmakta olduğunu gösteriyor. Zira Çin'de Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inerken, Japonya'da Tankan raporu, 2009'dan bu yana bekleyişlerde görülen en hızlı düşüşün ardından, şirketlerin bu yıl talepte bir miktar yükselme beklediklerini gösterdi. Bugün ABD'de açıklanacak verinin ise, imalat sanayi büyümesinin yavaşlamasına karşın, Tüketici Güveninde artış olduğunu gösterebilir. Yunanistan parlamentos dünkü oylamada, kemer sıkma paketinin yürürlük kanununu da onaylayarak, mali yardımın yolunu açtı.

AMP Capital Investors Ltd.'nin Sydney ofisinden Shane Oliver, "Oyunun adı volatilite olarak sürüyor" dedi ve "Şimdilerde tüm dünyada rahatlama rallileri görülüyor. Yunanistan şimdilik kurtulmuş görünüyor olsa bile, küresel ekonom,k toparlanmanın kırılgan olduğu gerçeği devam ediyor" yorumunda bulundu.