Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin önlenebileceğine ilişkin iyimserlik ve traderların Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artıracağına yönelik pozisyonlarını artırmasıyla euro, dolar karşısında bir ayın en kazançlı haftasını kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Papandreu'nun tasarruf paketi için gereken onayı almasıyla, 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kazandı. Dolar, ABD'de Tüketici Güveninin beklentinin üzerinde gelmesiyle, yen karşısında 2. haftasını da kazançlı tamamlamaya yöneldi. Avustralya doları ise, Çin'in satın alma yöneticileri PMI endeksinin düşmesiyle zayıfladı.

AMB'nin önümüzdeki hafta faiz artıracağına neredeyse kesin gözüyle bakıldığını belirten ANZ National Bank Ltd.'nin yöneticilerinden Khoon Goh, faiz avantajının euroyu desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

Bu hafta yüzde 2.1 değerlenen euro, dolar karşısında 1.4491'den işlem gördü. Euro, yen karşısında da 116.84'ten 116.99'a yükseldi. Dolar/Yen paritesi ise 80.56'dan 80.72'ye çıktı. Avustralya doları, ABD doları karşısında yüzde 0.2 geriledi ve 1.0699'dan işlem gördü.