Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ZORLU: EKONOMİDE AŞIRI ISINMA YOK

Bloomberg HT'ye konuşan Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, yüzde 11'lik 1. çeyrek büyüme rakamını memnuniyet verici bir başarı olarak değerlendirdi. Zorlu, Zincirlikuyu'daki Eski Karayolları Arazisi üzerine kurdukları Zorlu Center'ın 2012'nin Eylül ayında açılacağını açıkladı.


H.B: Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye ekonomisinin bu yılın 1.çeyreğinde yüzde 11 büyüdüğünü açıkladı.Sanayici olarak bu büyüme rakamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

A.Z: Yüzde 11'i dikkatli okumak lazım. Yüzde 11'i çok büyüdük, ekonomi aşırı ısınıyor gibi düşünmemek gerekiyor. Çünkü geçtiğimiz senelerde diğer ülkeler yüzde 2 ile yüzde 3 küçülürken bizim ekonomimiz yüzde 15 daralmıştı. Ondan dolayı bugünkü yüzde 11'lik büyüme Türkiye için çok olumlu bir performans. Bu çıkışın devam etmesi gerek.Ancak tüketim malında mı, yoksa yatırım mallarında daha fazla büyüdük bunu da dikkatli izlemek gerek.

''SANAYİDE DE BÜYÜME SAĞLAMALIYIZ''

H.B: Büyümeyi sağlayan üçüncü lokomotif sektörlerden biri de inşaat ve sizin grup olarak bu alanda ciddi yatırımlarınız var.Önümüzdeki dönem için sektör nasıl gelişecek? Yeni yatırımlarınız neler olacak?

A.Z: İnşaat sektörü Türkiye için lokomotif sektör. Büyümeye baktığımız zaman 3. sırada yeralıyor. Bugün Çin 'i bile büyümede geçtik ki bu büyük bir başarıdır. Ancak altını çizerek söylemek isitiyorum , sanayide büyümeyi gerçekleştirebilirsek işte o zaman Türkiye geleceğe ümitle bakabilir.

''ZORLU CENTER'IN YATIRIM TUTARI 2.5 MİLYAR DOLAR''

H.B: Zorlu Center hakkında da bahsetmek istiyorum. Öncelikle Zorlu Center'ı ne zaman açıyorsunuz?Bu projenin yatırım miktarı ne kadar oldu?

A.Z: Zorlu Center beşi biryerde projemiz. Avrupa'da da buna benzer bir yatırım yok. Kültür, alışveriş, iş merkezi, otel ve rezidansları ile beraber beş fonksiyondan oluşan bir kompleks. Kısmet olursa 2012'nin Eylül ayında alışveriş merkezini açacağız. 2012'nin Aralık ayında da kültür merkezi, oteli ve residansları bitirmek istiyoruz. Kültür merkezimizde Amerika'daki Broadway oyunlar, konserler ve sergiler yer alacak. Alışveriş merkezimize Türkiye'de olmayan yeni markaları getireceğiz. Burayı aynı zamanda bir kültür parkına çevireceğiz. 70 ile 80bin metrekarelik peyzaj alanı olan bir merkez oluşturduk. Tüm bu projenin yatırım tutarı da 2.5 milyar dolara ulaştı.

''İSTANBUL'DA GAYRİMENKUL YATIRIMLARIMIZ SÜRECEK''

H.B: Zorlu grubu olarak farklı alanlarda yeni yatırımlarınız olacak mı?

A.Z: Biz tekstil kökenli bir firmayız. Elektronik, beyaz eşya ve enerjide de yatırımlarımız devam ediyor. Burası devam ederken Levent'te 42 katlı yeni bir iş merkezi kuruyoruz. Yer altı kaynaklarımız üzerine de çalışmalarımız var. Eskişehir'de nikel madenini bulduk.Madencilikte yeni yatırımlarımız devam edecektir.

Hande Berktan

hberktan@ bloomberght.com