Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti öncülüğünde değer kazanan Asya paraları, Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin önleneceğine yönelik iyimserlik ve bölgedeki merkez bankalarının faiz artırması etkili oldu.

Hindistan ve Kore'nin ardından dün Tayvan da faizlerini artırdı. Deniz aşırı yatırımcılar bu hafta sattıklarının 1.6 milyar dolar üzerinde Hindistan, Endonezya, Kore, Tayland, Tayvan ve Filipinler varlığı satın aldı. Yunanistan'da ise 5 yıllık kemer sıkma ve orta vadeli tasarruf paketi onaylandı.

Yunanistan'daki oylamanın yatırımcıları yeniden diğer büyüme fırsatlarını düşünmeye yönelttiğini belirten Deutsche Bank AG'nin stratejistlerinden Mirza Baig, "bölgedeki merkez bankaları da faiz artırıyor ve bu da bu ülkelerin ekonomilerine duyulan güveni artırıyor" dedi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında bu hafta yüzde 1 değerlenerek 1,067.95 seviyesine yükseldi. Ringgit yüzde 0.9 yükselerek 3.0185'e; Hindistan rupesi yüzde 0.7 kazançla 44.6975'e; Filipin pezosu yüzde 0.4 artışla 43.263'e ve Tayvan doları da yüzde 1 değerlenmeyle 28.689'e çıktı.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.6 prim yaptı ve 31 Aralık'ta sonlanan haftadan bu yana en büyük haftalık sıçramasını kaydetti.