Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Yunanistan'ın temerrütten kurtulmaya biraz daha yaklaşması ile birlikte yükseldi ve Nisan ayından bu yana en büyük çaplı haftalık yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, Singapur saati ile 14:34'te 1,152.24 puana çıktı. Endeks, 3 Haziran'dan bu yana en yüksek kapanışını yapmaya hazırlanıyor ve dördüncü gün üst üstr yukarı yönde hareket etti. Filipinler Borsası Endeksi yüzde 1.4 yükseldi. Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.4 yükselirken, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi ise 20 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Yunanistan, dün uluslararası yardım için koşul olarak getirilen kemer sıkma paketinin yürürlük yasasını da onayladı. Avrupalı maliye bakanları, 11-12 Temmuz'daki önceden programlanmış toplantıdan iki gün önce Brüksel'de biraraya gelecek. Avrupalı bakanlar, 11-12 Temmuz'daki toplantıda, yaklaşık bir yıldır gündemlerinde en önemli yeri tutan borç krizinin bu bölümünü sonlandırmayı amaçlıyor.

Sydney'de Colonial First State Global Asset Management'tan Stephen Halmarick, "ABD ve Yunanistan'daki gelişmeler, küresel büyüme beklentileri ve risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyordu. Ancak ABD'den geleb veriler makul ve Yunanistan önemli bir engeli aştı" dedi.

Çin'de Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mayıs ayındaki 52 seviyesindern Haziran ayında 50.9 seviyesine düştü. Bu durum, Çin'in sıkılaştırma tedbirlerini gevşetebileceği spekülasyonlarını güçlendirdi. Çin Merkez bankası, 12 haftadır gösterge faizlerde artırıma gitmiyor. Bu, faiz artırımına başlandığı Ekim ayından bu yana en uzun arayı işaret ediyor.

Barclays Capital'in Hong Kong ofisinden ekonomist Chang Jian, "Agresif sıkılaştırma döneminden sonra, ekonomik genişleme hız kaybediyor" dedi ve "Daha yavaş büyüme o kadar kötü birşey değil. Zira enflasyonla mücadeleye yardımcı olur" yorumunda bulundu.