Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri düştü ve bu durum, gösterge endeks Stoxx Europe 600'un son üç ayın en hızlı haftalık kazancının bir miktar azalmasına neden oldu. Asya hisse senetleri yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti.

Vestas Wind Systems A/S hisseleri, EDF Energies Nouvelles SA'nin Avrupa'daki rüzgar çiftliklerinin en az yarısında ve ABD projelerinin yüzde 30'unda şirketin türbinlerini kullanma konusunda anlaşmaya varması sonrası yüzde 5.4 değer kazandı. Avrupa'nın en büyük ikinci yayıncı kuruluşu ProSiebenSat.1 Media AG, Handelsblatt'te çıkan, şirketin satınalmalara "açık" olduğu yolunda bir haberin ardından yüzde 3.8 prim yaptı. CGGVeritas, Goldman Sachs Group Inc.'nin hisse notunu düşürmesi sonrası değer kaybetti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 08:59'da 272.15 puana geriledi. Endeks, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun kemer sıkma paketinin parlamentodan geçmesi ile birlikte, bu hafta yüzde 3.1 yükselerek, 25 Mart'tan bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. 78 milyar euroluk (113 milyar dolar) kemer sıkma paketinin içinde, bütçe kısıntıları, varlık satışları ve vergi artırımları yer alıyor. Bu haftaki yükselişe karşın, gösterge endeks halen yılbaşındaki seviyesinin yüzde 1.3 altında.

Commerzbank AG'nin Frankfurt ofisinden Stratejist Alexander Kraemer, "Yunanistan için çözümler, piyasadaki korkuyu azalttı" dedi ve Eğer ABD verileri toparlanmanın sürdüğünü işaret ederse, piyasalarda korku kalmayacak ve bu durum risk varlıklarını destekleyecek" yorumunda bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 geriledi.