Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avusturma Maliye Bakanlığı yetkilisine göre, Yunanistan, temerrüdden kurtulabilmesi ve Avrupa borç sorunun çözülmesi için hazırlanacak olan ikinci kurtarma paketi dahilinde, özel yatırımcıların katkılarını da içeren, 85 milyar euro (124 milyar dolar) fon elde edebilir.

Avusturya Maliye Bakanlığı ekonomik politika ve finans piyasaları bölümü başkanı Thomas Wieser, dün Maliye Bakanı Maria Fekter ile Viyana'da yaptığı görüşmede, paketin, geçen yılki 110 milyar euroluk ilk paket de dahil, toplam 190 milyar ila 195 milyar euro arasında olacağını kaydetti.

Wieser, IMF'in yeni fonun yüzde 30'unu karşılayacağını ve kalan yüzde 70'lik kısmın ise Euro Bölgesi ülkeleri ve özel yatırımcıların katkısı ile sağlanacağını belirtti.

Yunanistan'ın mali güçlüklerinin Avrupa'ya ve nihayetinde dünyaya yayılmasını önlemek için, Avrupa bu yardım adımını, Başbakan Yorgo Papandreu'nun 78 milyar euroluk kemer sıkma paketini parlamentdan geçirmesinin ardından atıyor. Yunanistan şimdilerde, rekor seviyeye çıkan tahvil faizlerinden dolayı borçlanma piyasasına giremiyor ve gelecek yıl için 30 milyar euroluk borçlanma hedefine ulaşamıyor.

10 yıl vadeli Alman Hazine tahvili tutmak yerine aynı vadede Yunan tahvili tutmak için yatırımcıların talep ettiği ekstra faiz 2 baz puan yükselerek 13,325 baz puana çıktı.