Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mali krizdeki Yunanistan'ın temerrüdü önlemek için harekete geçmesi, Nike Inc'in beklentilerin üzerinde gelen kâr açıklaması ve ABD'de imalat sanayiinin yeniden büyüme kaydetmesiyle, ABD'deki hisseler değer kazandı. Dow Jones Endeksi 648 puan yükselirken, ABD Borsaları bu hafta son 2 yılın en kazançlı haftasını yaşadı.

Ekonomik büyümeden doğrudan etkilenen Caterpillar Inc., United Technologies Corp. ve 3M Co. gibi şirketler yüzde 6.3'ün üzerinde prim yaptı. DÜnyanın en büyük spor malzemeleri şirketi Nike Inc. yüzde 13 artış kaydetti. Visa Inc., Fed'in ATM kartlarının kullanım ücretlerini azaltmasıyla yüzde 20 değer kazandı ve  Standard&Poor's 500 Endeksi'nde en çok yükselen hisse oldu.

S&P 500 yüzde 5.6 kazançla 1,339.67 puana çıktı. Dow Jones Endeksi ise yüzde 5.4 artışla 12,582.77 puandan işlem gördü. İki endeks de bu hafta her gün değer kazanarak, Temmuz 2009'dan bu yana en büyük artışını kaydetti.

Bu haftanın önemli bir u-dönüşüne işaret ettiğini belirten Alpline Capital Investors LLC'nin yatırım müdürü Stephen Lieber, temel endekslerin yükselmeye başlamasıyla, yatırımcıların güveninin yeniden artıya döndüğünü söyledi.

Bu haftaki kazançlar sayesinde S&P 500, 29 Nisan'dan bu yana kaydetmiş olduğu zararın yüzde 75'ini telafi etti.

ABD hisseleri 24 Haziran'a kadar uzanan 8 haftanın 7'sinde, Avrupa'daki borç krizi ve ABD ekonomisinin yavaşladığına ilişkin endişeler sebebiyle sert satışlar yaşadı. S&P 500, bu yıl yüzde 6.5 yukarıda seyrediyor.