Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin mali krizdeki ülkesi Yunanistan'ın 5 senelik tasarruf paketini onaylamasıyla ülkenin borç sorunlarını çözeceğine ilişkin iyimserlik arttı; euro, dolar karşısında 4 haftadan sonra yeniden yükseldi.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun 78 milyarlık tasarruf paketini parlamentodan geçirmesinin sonrasında en çok İsviçre frangı karşısında prim yaptı. Euro, bu hafta İsviçre frangı karşısında son 2 yılın en büyük kazancını elde etti.

Dolar Endeksi Ocak'tan bu yana en sert düşüşünü kaydederken, frank da yatırımcıların yüksek getirili varlıklara yönelmesiyle, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti.

Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta faiz artışına gideceği tahmin ediliyor.

Yunanistan'ın temerrüde ilişkin endişeleri gevşetmesinin piyasalarda ralli havası estirdiğini belirten Travelex Global Business Payments'ın analistlerinden Joe Manimbo, bunun sığınılacak liman olarak görülen para birimlerini zayıflattığını söyledi. Manimbo, şimdi piyasalarda gözlerin AMB'nin faiz kararına çevirilmiş olduğunu aktardı.

Euro, dolar karşısında 24 Haziran'da 1.4188 seviyesinden yüzde 2.4 artış kaydederek 1.4526 düzeyine yükseldi. Euro/Dolar gün içinde 1.4552 dolarla 9 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini test etmişti. Euro/Yen paritesi ise bu hafta yüzde 2.9 değerlenmeye işaret ederek 117.42 yenden işlem gördü.