Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) kayıtlarına göre, İstanbullu firmalar 2010'u karla kapattı.

İTO'dan yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da kurulu şirketlerin 2010 ticari kazançları üzerinden verdiği beyanlara göre hesaplanan munzam aidat tahakkuku, 63 milyon 841 bin 455 lira seviyesinde gerçekleşen 2009'a oranla, yüzde 21,32 artarak 77 milyon 453 bin 980 lira oldu.

İTO verilerine göre 2010'da 166 bin 234 firma yılı karla kapattı. Kar eden firma sayısı bir önceki yıla göre 11 bin arttı. 2010 yılında yaklaşık 86 bin 934 bin İTO üyesi ise kazanç beyan etmedi. Yasaya göre kazanç beyan etmeyen üyelerin dışında İTO üyesi kooperatifler, yeni şirketler, (ayrı firmalar olarak görünen) banka şubeleri de munzam aidat ödemiyor.

Verilere ilişkin yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, firmaların karlılık beyanlarındaki artışın İstanbul'da ekonominin son derece sağlıklı olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, ''Rakamlar gösteriyor ki, İstanbullu firmalar kar ediyor. Yani işlerini büyütüyorlar, daha çok üretip daha çok satıyor ve kar ediyorlar. Bu memnuniyet verici bir durum'' değerlendirmesini yaptı.

İstanbullu firmaların sermaye büyüklüklerine göre munzam aidat tahakkukunun da dengeli bir durumu ortaya koyduğuna işaret eden Yalçıntaş, ''2010 yılında İstanbul'daki karlılık artış oranının tüm sermaye gruplarında hemen hemen eşit oranda gerçekleştiğini görüyoruz. 1.000 lira altı sermaye grubunda da 1 milyon liranın üzerindeki sermayelerde de birbirine yakın oranda kar artışı var'' görüşüne yer verdi.