Advertisement
HABERLER ABONE OL

Denizli tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, Çin mallarının bir kanser gibi yayılıp geleneksel el sanatlarını tehdit ettiğini, bunun panzehirinin ise ''moda ve tasarım'' olacağını belirtti.

Dal, Çin mallarının bazı geleneksel el sanatları üzerindeki tehdidinin son dönemde giderek arttığını, ayakta kalmaya çalışan Buldan'daki el sanatlarının da piyasada yoğunlaşan Çin mallarının tehdidi altında bulunduğunu söyledi.

Çin mallarının el sanatları üzerindeki bu tehdidini sonlandırmak için moda ve tasarımın ön palana çıkarılmasının önemli olduğunu vurgulayan Dal, ''Çin malları, ucuzluğuyla Türkiye pazarına hemen hemen her sektörde girdi. Bu sektörlerden dericilik, ayakkabıcılık ve halı dokumacığını yok olma aşamasında. Kanser gibi yayılan ve geleneksel el sanatlarına tehdit eden Çin mallarının panzehiri moda ve tasarım olacaktır. Moda ve tasarımda emeğin hakkını vererek, tasarımı ön plana çıkararak önlenebileceğini düşünüyorum'' dedi.

Mevcut el sanatlarının ucuz fiyat baskısı altında olduğuna da dikkati çeken Dal, '' Çin mallarına 'dur' denilmediğinde, geleneksel dokuma el sanatları yok olmaya mahkum olacaktır. Bunun tek kurtuluş yolu vardır. O da, el sanatlarına moda ve tasarımcıların sahip çıkmasıdır. Moda ve tasarımcılar, tasarladıkları ürünleri Türkiye'ye arz etmesi gerekir. Bizde yeni tasarımın Çinlilerin elini güçlendirmemesi için Buldan'da moda ve tasarım günleri organizasyonu düzenledik'' diye konuştu.

Dal, 15-20 lira arasında eden Buldan ipeğinin ve şalının, moda tasarımcılarının imzasıyla değerinin 20 kat daha artabileceğini de sözlerine ekledi.