Rusya - NATO açmazı: Füze kalkanı
-
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO ile aralarındaki en büyük engelin Libya politikası ve füze kalkanları olduğunu söyledi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO ve Rusya arasında stratejik ortaklık oluşturulmasının önündeki en büyük engelin Libya politikası ve ABD'nin Avrupa'da kurmayı planladığı füze kalkanı olduğunu söyledi.
Lavrov, Rusya'nın sayfiye kenti Soçi'de Rusya-NATO Konseyi toplantısı çerçevesinde NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Lizbon'daki (geçen yıl Kasım ayında yapılan Rusya-NATO Konseyi) zirvenin ardından (NATO ile) diyalog beklediğimiz oranda ilerlemiyor" diye konuştu.
NATO ile görüş ayrılıklarından birini Libya konusunun oluşturduğunu ifade eden Lavrov, "NATO BM Güvenlik Konseyi kararını uygulamaya başladığından beri uluslararası hukuka nasıl saygı gösterilmesi gerektiği konusunu çok güçlü şekilde tartıştık" dedi.
Lavrov, Rasmussen ile görüşmesinin önemli bir bölümünü ABD'nin Avrupa'da kurmayı planladığı füze kalkanı projesinin oluşturduğunu belirterek, füze kalkanı konusunda NATO ile görüş ayrılıklarının devam ettiğini söyledi.
NATO ve ABD, Rusya'ya füze kalkanının komutası konusunda sınırlı yetki önerirken, Moskova bu konuda tam erişim istiyor. Tarafların bu konuda oluşturdukları uzmanlar grubunun füze kalkanı komutasının kontrolü üzerindeki önerileriyle ilgili raporunu bu ay içinde açıklaması beklenirken, tarafların füze kalkanının ortak şekilde çalıştırılmasıyla ilgili şu ana kadar en küçük bir ilerleme sağlayamadığı dikkat çekiyor.
Rasmussen de Rusya-NATO Konseyi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Rusya ve NATO'nun gerçek bir ortaklık için Afganistan savaşı konusunda ve deniz korsancılığıyla mücadelede işbirliği mekanizmasını oluşturması gerektiğini belirterek, tarafların bu konuda henüz anlaşmaya varmadığını, ancak ilerleme kaydettiklerini vurguladı.
ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya ile ilişkileri "Sıfırlayarak yeniden başlatma" politikasını yürürlüğe koymasının ardından Moskova NATO'nun askeri malzemelerinin toprakları üzerinden Afganistan'a geçişine izin vermiş ve Somali açıklarında korsanlıkla mücadele için için yapılan devriye görevinde NATO ile işbirliği yapmıştı.
Moskova ayrıca, BM'nin İran'a yönelik yaptırımlarını desteklemiş ve ABD ile yeni Nükleer Silahların İndirimi Anlaşmasını (START2) imzalamıştı.