Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İş adamı Aydın Doğan ve kızı Vasfiye Hanzade Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 4 kişinin, ''Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet ettikleri'' iddiasıyla yargılandıkları davada beraatlerine karar verildi.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Aydın Doğan, Vasfiye Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu katılmadı. Duruşmada sanıkları avukatları temsil etti.

Kararını açıklayan mahkeme hakimi, 4 sanığın beraatine hükmetti.



-İDDİANAMEDEN-



İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, soruşturmanın, SPK'nın, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ ile Doğan Gazetecilik AŞ yöneticileri hakkında, gazete kağıdı ve baskı malzemelerinin ithalatı işlemlerine fiili olarak katkısı bulunmayan Doğan ailesinin, yurt dışında kurulu şirketleri üzerinden karşılamak suretiyle ''görevi kötüye kullanma'' suçunu işledikleri iddiasıyla, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuruyla başladığı anlatılıyordu.

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma sonucunda, eylemin, ''görevi kötüye kullanma'' suçunu oluşturmadığı, ''SPK Kanunu'na muhalefet etmek'' kapsamında kaldığı kanaatine vardığı belirtilen iddianamede, bu nedenle soruşturma dosyasının, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildiği kaydediliyordu.

İddianamede, bahsedilen eylemlerle haksız şekilde menfaat sağlandığı iddiasıyla soruşturma dosyasına SPK tarafından üç üniversite öğretim üyesinin imzasını taşıyan bir hukuki mütalaa eklendiği ifade ediliyordu.

Şüpheli ve şüphelilerin avukatlarının savunmalarında, ''örtülü kazanç aktarımı'' suçunun oluşmadığını, bu şekilde ürünlerin emsallerine göre daha ucuza mal edildiğini bildirdikleri belirtilen iddianame, şüpheli ve şüpheli avukatlarının sunduğu üniversite öğretim üyeleri tarafından hazırlanan üç ayrı hukuki mütalaada, ''Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırılık'' suçunun unsurlarının oluşmayacağının bildirildiği anlatılıyordu.

Rapor ve hukuki görüşlerin değerlendirilmesinin mahkemeye ait olduğu belirtilen iddianamede, Aydın Doğan, Vasfiye Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu'nun, 2 yıl 8 ay ile 8 yıl 9 ay arasında hapis cezası öngören 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47/A-6 ve TCK'nın 43/1. maddesi uyarınca yargılanması isteniyordu.

İş adamı Aydın Doğan ve kızı Vasfiye Hanzade Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 4 kişinin ''Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet ettikleri'' iddiasıyla yargılandıkları davada beraatlerine karar veren hakim Sabri İge, sanıkların emsallerine göre bariz şekilde farklı fiyat ve bedel uygulamak suretiyle şirketlerin kar ve mal varlığını azalttıklarına dair delil bulunamadığını kaydetti.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Aydın Doğan, Vasfiye Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu katılmadı. Duruşmada sanıkları avukatları temsil etti.

Duruşmada, mahkeme hakimi Sabri İge, taraf avukatlarının bilirkişi raporuna karşı diyeceklerini celse arasında bildirdiklerini, sanık avukatlarının dilekçelerinde özetle, bilirkişilerden Sezai Dumanoğlu'nun raporunun yerinde olduğu, diğer bilirkişiler Tekin Memiş ve Ahmet Caner Yenidünya'nın raporlarındaki görüşlerinin yerinde olmadığını, katılan avukatlarının da bilirkişi Sezai Dumanoğlu'nun raporundaki görüşlerin delil durumuna uygun ve yerinde olmadığı, diğer bilirkişiler Tekin Memiş ile Ahmet Caner Yenidünya'nın raporlarındaki görüşlerin kurum denetleme raporlarına ve delil durumuna uygun olduğunu bildirdiklerini tutanağa yazdırdı.

Müdahil SPK avukatı Serpil Şiramun, bilirkişiler Tekin Memiş ve Ahmet Caner Yenidünya'nın raporlarında Doğan Dış Ticaret AŞ'nin yurt dışındaki offshore şirketlerini araya koymak suretiyle yapılan ödemelerin Hürriyet ve Milliyet Gazetecilik A.Ş'nin kar ve mal varlığında azalmaya neden olduğunu belirttiklerini, bu raporun iddialarını doğruladığını ifade etti.

Müdahil avukatı Feyza Özdemir Yaşar da, kurum olarak offshore şirketlerin katkısı olmadan araya sokulması suretiyle, şirketlere ödenen ücret ve fiyatlar nedeniyle bariz fiyat farkının oluştuğuna yönelik iddialarının bilirkişilerin raporlarıyla doğrulandığını söyledi.

Sanık avukatı Şehnaz Yüzer ise, bilirkişiler Ahmet Caner Yenidünya ve Tekin Memiş'in görüşlerinde, suçun unsurlarının oluştuğu, sanıkların cezalandırılması gerektiği yönünde bir beyanın bulunmadığını ifade ederek şunları söyledi:

''Offshore şirketler, örtülü işlem amacıyla kurulmuş şirketler değildir. Bu şirketlerin eleman ihtiyacı İngiltere yasal mevzuatına göre Falcon unvanlı bir şirket tarafından üstlenilmiştir. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu başlangıçtan beri emsal incelemesine girişmemiş, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulunca bu konu incelenmiş, bu konuda toplanan delillerde bariz şekilde fiyat uygulamasının bulunmadığı, aksine çeşitli oranlarda ucuz mal temin edildiği, dosyada tespit ve ispat edilmiştir.''

Sanık avukatı Eren Turgut Yücel de savunmasında, Doğan Dış Ticaret AŞ'nin halka açık olmadığını, bu nedenle Sermaye Piyasa Kurulu'nun yetki alanı dışında bir şirket olduğunu ifade etti.

Yücel, şirketin ithalatına ticaret serbestliği içinde dilediği şirketle yapma imkanın bulunduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

''Şirketin yurt dışındaki offshore şirketlerden ithalat yapmasında hukuken bir engel bulunmamaktadır. Suçta kanunilik ilkesi göz önüne alınarak, varsayıma dayalı olarak mahkumiyet kararı verilemeyeceğinden sanıkların beraatine karar verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Tekin Memiş ve Ahmet Caner Yenidünya offshore şirketlerin gerekli olup olmadığı yönünde görüşlerini bildirir ve bunun sonucuna bağlı olarak rapor tanzim ettiklerinden görevlerinin dışına çıkmışlardır. Bu itibarla bu iki kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu başlangıçtan beri Doğan Dış Ticaret A.Ş'nin Hürriyet ve Milliyet Gazeteleri AŞ'ye ucuz mal temin ettiklerini bilmelerine rağmen offshore şirketler üzerinden hareketle sanıklar hakkında rapor tanzim etmiş olup bu nedenle Sermaye Piyasası Kurulu başkanı, yetkililer ve dönemin kurumun hukuk müşaviri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz.''

Son sözleri sorulan müdahil avukatları, atılı suçun oluştuğu kanaatinde olduklarını söyleyerek, sanıkların cezalandırılmalarını talep etti.

Sanık avukatları ise, toplanan delillere göre 4 sanığın da atılı suçu işlemedikleri kanaatinde olduklarını ve beraatlerine karar verilmesini istediler.

Kararını açıklayan Hakim Sabri İge, hukuka uygun elde edilmiş delillerin vicdani kanaat ile yapılan takdiri sonucunda sanıkların emsallerine göre bariz şekilde farklı fiyat ve bedel uygulamak suretiyle şirketlerin kar ve mal varlığını azalttıklarına dair delilin bulunamayışı ve atılı suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraatlerine karar verdi.

Hakim Sabri İge, sanık avukatlarının dilekçe ve beyanlarında Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı, yetkilileri ve dönemin hukuk müşaviri ile bilirkişiler Tekin Memiş ve Ahmet Caner Yenidünya hakkında ''iftira'' ve ''bilirkişi görevini kötüye kullanmak'' iddialarına yönelik suç duyurusunda bulunulması taleplerinin de reddine karar verdi.