Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

AVRUPA'DA BAŞLADI, ABD'DE DEVAM ETTİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Trcihet ve arkadaşları bankanın faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak & 1.50'ye yükseltti. Kararı takip eden saatte yapılan konuşmada Portekiz'e ilişkin teminat kurallarının askıya alınabileceği başkan tarafından açıklandı. Böylece elinde yatırım yapılamaz seviyede olan Portekiz bonolarını tutan herhangi bir yatırımcı bu bonoları
teminat olarak gösterip ECB'den sonsuz büyüklükte fon kullanmaya devam edebilecek.

Portekiz'in ve finansal piyasaların rahatlatılması yönünde atılan bu adımın ardından Portekiz'in 10 yıllık tahvilleri yükselirken, aynı işleme geçen sene tabi tutulan Yunan bonoları da yükseldiler ve faizler geriledi. Şu an % 16.69 seviyesinde bulunan Yunanistan 10 yıllık tahvilinin faizi geçen sene Mayıs ayında, ülke için kurtarma paketi açıklandığında yaklaşık % 8 civarındaydı. Yapılan kurtarmaya rağmen ülkenin artık iki katı faiz ödemek durumunda kalması durumun ciddiyetini ve borçlu yapılara karşı olan negatif piyasa algılamasını gösteriyor. Karar öncesinde 1.422'ye kadar çekilen Euro / Dolar paritesi şu an 1.4338 seviyesinde. Eurostoxx 600 Endeksi günü % 0.41 yükselişle tamamlamıştı.

Avrupa'dan aldığı moralle başlayan ABD'de asıl toparlanma ise açıklamalardan önce gelen istihdama yönelik verilerle sağlandı. Haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin hemen altında açıklanması ve ADP Özel Sektör
İstihdam datasının beklentileri aşarak 2 katı açıklanmasının ardından ABD endeksleri vadeli işlemlerde kuvvetlenmeye başladı. Alımlarını seans açılışına da taşıyan yatırımcılar S&P 500 Endeksi'ni % 1.05 yükselterek 1.353 puana yükselttiler. Dow Jones ise 12.719 puandan günü tamamladı. ABD 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi % 3.14'e yükselerek azalan güvenli liman talebini gösterdi. Dólar Endeksi ise 75'in hemen altında. S&P 500 Endeksi'nin vadeli işlemlerde % .10 aşağıda olduğu görülüyor.

ASYA'DA YÜKSELİŞ, EMTİADA REALİZASYON

Dünyanın diğer kıtalarından gelen iyimserlik ABD'de bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam rakamına yönelik olumlu beklentilerle birleşiyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi % 1 yükselirken, Japonya hisse senetlerine geçen hafta akan yaklaşık 700 milyon Dólar'ın akmış olması da yatırımcılara moral veriyor.

Endeks saat 08:00 itibariyle % 0.77 yükselişte ve 10.148 puanda. Dólar / Yen 81.29'dan işlem görüyor. JP Morgan tarafından bugün yazılan bir raporda Çin'de hisse senetlerinin sıkılaştırma sebebiyle düşebileceği belirtildi ve Çin ile Hong Kong hisse senedi piyasaları ağırlığını azalt seviyesine çekildi. Raporun ardından Şanghay Bileşik Endeksi % 0.21 yükselirken, Hang Seng Endeksi % 1.07 primli.

ABD ekonomisine yönelik artan iyimserlik emtia fiyatlarını desteklerken ABD Enerji Bakanlığı tarafından açıklanan petrol stoklarındaki düşüş petrol fiyatlarını yukarı itiyor. Risk iştahı ile beraber yükselen ham maddede dün özellikle Brent tarafında sert alışlar görüldü. ABD tipi ham petrol dünkü %2.1'lik alışın ardından bugün % 0.2 gevşerken son gelinen nokta 98.46 dolar'a işaret ediyor. Artan emtia fiyatları sebebiyle altın ve diğer değerli madenler de yükselmeye devam ediyor. Spot altının ons başına fiyatı 1.531 Dolar düzeyinde. Tarım emtiasında yükselişler görülürken baz metallerde yatay bir seyir hakim.

BANKALAR İMKB'Yİ COŞTURDU

Dün ikinci seansla beraber başlayan alım heyecanından Türk hisse senetleri de yararlandılar. Gelişen Piyasalar'a gelen alımlardan faydalanan ve bankalarla hayat bulan iştah bileşik endeksi %1.36 yükseltti. Gelişen Piyasalar hisse senetlerine geçen hafta yaklaşık 1.4 milyar Dolar giriş yaşandığı açıklandı. Tüm bu moral yükseltici sinyallerin biraraya gelmesiyle beraber Bankacılık Endeksi % 2.59 yükselirken Garanti Bankası % 3.83 yükselerek hem endekse 336 puanlık katkı yaptı hem de en çok yükselen banka oldu. Gösterge tahvil günü %8.96'dan tamamlarken dün 1.6380'in üstünü deneyen Dolar / TL Asya seansında 1.6192 düzeyinde. Euro / TL 2.32 ve Sepet Kur 1.97'nin altına sarkmış durumda.

Bugün beklenen veri akışı şöyle :

ALMANYA'DA MAYIS AYI DIŞ TİCARET DENGESİ 09:00 ÖNCEKİ: 10.9 MİLYAR EURO FAZLA

TÜİK MAYIS AYI İTHALAT-İHRACAT MİKTAR ENDEKSLERİNİ AÇIKLAYACAK 10:00

TÜİK MAYIS AYI SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİNİ AÇIKLAYACAK 10:00 ÖNCEKİ: -3.8%

İNGİLTERE'DE HAZİRAN AYI ÜRETİCİ GİRDİ VE ÇIKTI FİYATLARI 11:30

ABD'DE HAZİRAN İSTİHDAM VERİLERİ 15:30 ÖNCEKİ: TDI 54.000, İŞSİZLİK
ORANI 9.1%

ABD'DE MAYIS TOPTAN SATIŞ - STOK VERİLERİ 17:00 ÖNCEKİ: STOKLAR 0.8%,
SATIŞLAR 0.3%

HAZİNE HAZİRAN AYI NAKİT DENGESİ VE FAİZ DIŞI DENGE SONUÇLARINI
AÇIKLAYACAK 17:00

OSD, HAZİRAN AYI OTOMOTİV ÜRETİMİ VERİLERİNİ AÇIKLAYACAK

 

Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü