Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, tarım dışı istihdamın beklenenden kötü çıkmasının ekonomiye yönelik iyimserliğe zarar vermesi sonrası hızlı düştü. Bu hareket sonucu, gösterge endeksler bu haftaki kazançlarını geri verme riski ile karşı karşıya.

Caterpillar Inc., Home Depot Co. ve Wells Fargo & Co., tarım dışı istihdamın beklenenin yalnızca beşte biri kadar artış göstermesinin ardından en az yüzde 1.2'lik düşüşler gösterdi. Dünyanın en büyük internet arama motoru Google Inc., Morgan Stanley'in hisse notunu düşürmesi ile birlikte yüzde 2.3'lük bir kayıp gerçekleştirdi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.0 düşerek, New York saati ile 09:35'te 1,340.15 puana indi. Dow Jones Endeksi ise 102.81 puan ya da yüzde 0.8 düşüşle 12,616.68 puana geriledi. İşsizlik oranının Haziran ayında beklenmedik bir şekilde yüzde 9.2'ye yükselerek bu yılın en yüksek seviyesine çıkması da endekslerdeki düşüşün hızlanmasına katkıda bulundu.

Philadelphia merkezli Janney Montgomery Scott LLC'den şef yatırım stratejisti Mark Luschini, "İstihdam verisi son derece hayalkırıklığı yarattı" dedi ve "Bu veri, neredeyse herkesin beklentilerinden kötü çıktı ve bu durum, hisse senedi yatırımcılarında hayalkırıklığına neden oldu. Bu veri beklentilerin tutturulamaması değil, resmen ıskalanmasıydı" yorumunda bulundu.

ABD hisse senetleri, Haziran ayında 105,000 artması beklenen tarım dışı istihdamın sadece 18,000 yükselerek son dokuz ayın en yavaş artışını göstermesinin ardından hızlı bir düşüş gerçekleştirdi. İşsizlik oranı ise yüzde 9.1'den yüzde 9.2'ye yükselerek bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Beklenti bu verinin yüzde 9.1'de kalması yolundaydı.