Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’in ardıbdab Avrupa, borç krizinin şimdi de İtalya'ya yayılmasından endişe ediyor. AB Maliye Bakanları’nın bugünkü toplantısı da İtalya gündemi nedeniyle genişletildi.

AB Komisyonu’nun ekonomi ve mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet de maliye bakanlarının toplantısına  katılma kararı aldı.

Toplantıya AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grup Başkanı Jean- Claude Juncker da katılacak.

Bazı kaynaklara göre İtalyan varlıklarında Cuma günkü sert satışlar nedeniyle acilen maliye bakanları toplantısına katılım genişletildi.

Alman Die Welt gazetesine göre toplantının gündemi, olası bir zor durumda Avrupa'daki yardım mekanizmasının İtalya'yı da kapsayacak şekilde genişletilebilir.

İtalya konusundaki endişelerin artmasına neden olan bir başka gelişmenin ise Maliye Bakanı Giu-Lio Tremonti hakkındaki yolsuzluk iddiaları olduğu düşünülüyor.

Piyasalar İtalya ekonomisine güveni sağlayan Tremonti'nin olası istifasının olumsuz etkilere neden olabileceğini fiyatlıyor.

İtalyan Maliye Bakanı da kendisine karşı başlatılan siyasi saldırının euro ve İtalyan tahvillerine zarar verebileceğini söyledi.

Tremonti, Yunanistan gibi bir krizin içine düşmemek için ülkesinde 3 yıl içinde 49 milyar euro bütçe kesintileri planlıyor.