Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF İcra Kurulu, Avrupa Birliği ile birlikte verdiği 110 milyar euroluk kurtarma paketi kapsamında Yunanistan’a 3,2 milyar euroluk kredi dilimini onayladı.

IMF’nin yeni başkanı Christine Lagarde, borç yükü içindeki Yunanistan'ın sağladığı ilerlemelere işaret ederken, yine de daha yapılması gereken işler olduğunu belirtti.

Yunanistan’da gerek mali açığın azaltılması, gerekse ekonominin yeniden dengelenmesi ve rekabet gücünün kademeli olarak gelişmesi bakımından programın önemli sonuçlar verdiğini belirten Lagarde, "bununla birlikte, daha hayata geçirilmesi gereken birçok önemli yapısal reform daha var" dedi.

IMF Başkanı, Yunanistan'ın 2012 yılının ilk yarısında büyümede pozitif rakamlara dönmesini beklediğini ifade etti.

Uluslararası Para Fonu’nun bu onayıyla, 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 5. dilimi olan ve geçen hafta Euro Bölgesi Ekonomi ve Maliye Bakanları tarafından onaylanan 12  milyar euroluk kredinin Yunanistan’a verilmesinin önünde bir engel kalmadı.

Yunanistan, bu krediyi alabilmek için halkın büyük tepkisine rağmen AB ve IMF’nin 28.5 milyar euroluk kemer sıkma önlemlerini parlamentodan geçirmişti.

Borç krizindeki Yunanistan’ın acil ödemeleri için kullanacağı bu kredinin yanı sıra AB-IMF-Avrupa Merkez Bankası üçlüsünden oluşan Troyka Heyeti’nin ülkeye yönelik ikinci bir kurtarma paketi çalışmaları da devam ediyor.

AB ve IMF’nin Yunanistan’a 2014 yılı sonuna kadar borç ödemelerini yapabilmesi için 100-120 milyar euroluk yeni bir kredi verceği tahmin ediliyor.