Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de beklenmedik şekilde yükselen işsizlik oranı, küresel ekonomik toparlanmanın görünümünü karartırken, Asya'daki ihracatçı şirketlerin hisselerini de olumsuz etkiledi. Asya Borsalarındaki düşüş, MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde yoğun satışlara sebep oldu.

Güney Kore'nin en büyük ihracatçısı Samsung Electronics Co., ABD'de tarımdışı istihdam verilerinin son 9 ayın en düşük hızında artış kaydetmesi üzerine yüzde 2.2 geriledi. Tayvanlı akıllı telefon üreticisi ve satışlarının büyük bölümünü ABD'de kaydeden HTC Corp. yüzde 2.9 düştü. MacArthur Coal Ltd., BlueScope Steel Ltd. ve Qantas Airways Ltd. da, Avustralya'daki şirketlerin değer kaybına öncülük etti.

Yatırımcıların ABD'deki istihdam verilerine ilişkin yüksek beklentileri olduğunu, bu sebeple sonuçların hayal kırıklığına yol açtığını belirten Tokyo'daki Monex Inc.'in piyasa analistlerinden Toshiyuki Kanayama, yatırımcıların risklerini azaltmayı isteyeceklerini ve satışların yaşanacağını söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 137.26 puana gerileyerek, 27 Haziran'dan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Endeks, Avrupa Birliği'nin Yunanistan'daki borç krizini çözmeye yönelik önemli adımlar atmasıyla son 3 haftadır ralli yaşıyordu.