Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerika Birleşik Devletleri'nde işsizlik rakamlarının beklenmedik şekilde yüksek gelmesiyle zayıflayan ekonomik toparlanmanın görünümü, Japonya'da başta ihracatçı şirketler olmak üzere Borsayı aşağı çekti. Tokyo borsası son 2 haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

En büyük pazarı Kuzey Amerika'da olan otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., ABD'de tarım dışı istihdam verilerinin son 9 ayın en yavaş büyümesini kaydetmesinin ardından yüzde 0.9 düştü. Satışlarının yüzde 80'ini Japonya'nın dışında gerçekleştiren fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc., yendeki güçlenme üzerine yüzde 1 değer kaybetti. Elpida Memory Inc. ise Reuters'ın şirketin 80 milyar yen değerinde hisse satacağı haberinin ardından yüzde 9.4 geriledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 10,084.44 puandan işlem gördü. Topix Endeksi de yüzde 0.4 kayıpla 871.13 puana düştü. Her iki endeks de 27 Haziran'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Mizuho Asset Management Co.'nun yöneticilerinden Takashi Aoki, işsizlik rakamlarının piyasalarda şok etkisi yarattığına dikkat çekti.

Japonya'da hisseler Japonya'nın en büyük ihracat pazarı olan Çin'de enflasyonun yüzde 6.4'la rekor kırmasından da olumsuz etkilendi. Bazı analistler, fiyat artışlarının yılın ikinci yarısında gevşeyebileceğini belirtiyor.

Standard&Poor's 500 Endeksi'nde yer alan vadeli kontratlar yüzde 0.5 geriledi. Endeks, 8 Temmuz'da ABD'de açıklanan tarımdışı verilerinin ekonomiyle doğrudan bağlantılı olan şirketleri aşağı çekeceği düşüncesiyle yüzde 0.7 değer kaybetti.