Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik toparlanmanın hız kestiği sinyallerinin Asya'daki ihracatların görünümünü karartması ve gelişen ülke varlıklarının talebini aşağı çekmesiyle, Asya paraları Malezya ringgiti ve Güney Kore wonu öncülüğünde değer kaybetti.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, ABD'de 8 Temmuz'da yayınlanan tarımdışı istihdam verilerinin en kötü beklentinin altında gerçekleşmesiyle, 14 yılın zirvesinden gevşedi. 13 Temmuz'da açıklanacak olan Çin'in 2. çeyrek büyüme rakamlarının, son 2 yılın en düşüğüne işaret etmesi bekleniyor.

Asya paralarının görünümünün çok olumlu olmadığını belirten Barclays Capital'in forex stratejistlerinden Nick Verdi, dış piyasalardaki olumsuz gelişmelerin bölgedeki olumlu iç piyasa dinamiğini etkilediğini ifade etti.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Asya Dolar Endeksi yüzde 0.4 düştü. Endeks geçtiğimiz hafta Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyesinden kapanmıştı.

ABD doları karşısında yüzde 0.4 değer kaybeden Malezya ringgiti 3.0037'den işlem görürken, Güney Kore wonu da yüzde 0.2 kayıpla 1,059.60'a geriledi. Filiğin pezosu ise yüzde 0.3 değer kaybetti ve 42.885 seviyesine geri çekildi.

Bloomberg ekonomistleri, Çin'in 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 9.3 büyüme kaydetmesini bekliyor. Bu oran bir önceki çeyrekte yüzde 9.7 olarak gerçekleşmişti.