Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ı iflasın eşiğine sürükleyen, Portekiz ve İspanya'nın ardından İtalya'yı da sarsmaya başlayan borç krizine çözüm arayan Euro Bölgesi'nde, bankacılık sektörünün riski, konsolidasyon tartışmalarını gündeme taşıdı.

Financial Times gazetesine konuşan Avrupa Birliği'nin rekabetten sorumlu komiseri Joaquin Almunia, Avrupa'da çok sayıda banka bulunduğunu belirterek, sektörde konsolidasyonun iyi olacağını söyledi.

AB'nin bankacılık pazarından zarar gördüğünü, entegre bir ödeme sisteminin bulunmadığına dikkat çeken Almunia, bu durumun ABD ve Çin bankalarıyla rekabeti zorlaştırdığını belirtti.

Almunia,, bölgede bankacılık hizmetlerini ve rekabet koşullarını değerlendirirken, pazara ülke ülke değil, bir Avrupa pazarı olarak bakmak gerektiğini, ancak henüz bu entegrasyonun gerçekleşmediğini söyledi.

AB Rekabet Komiseri Almunia'nın konsolidasyon istediği Avrupa pazarında, en büyük 10 bankanın toplam değeri yarım trilyon euroyu aşıyor. HSBC 131 milyar euro değeriyle bankalar arasında birincilik statüsüne sahipken, HSBC'yi 72 milyar euro ile Banco Santander, 55 milyar euro ile Intesa Sanpaolo, 53 milyar euro ile BNP Paribas ve 45 milyar euro ile Lloyds Banking izliyor.

Avrupa'nın en büyük ikinci beşlisi ise UBS, Standard Chartered, Barclays, Allianz ve Credit Suisse'ten oluşuyor.