Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yabancılar Türkiye'de yatırım amaçlı ev alıyor

Yabancılar Türkiye'de yatırım amaçlı ev alıyor

Gayrimenkul satın alan yabancılar artık Türkiye'de yalnızca oturmak için değil, yatırım amaçlı da gayrimenkul satın alıyor

Giriş: 11 Temmuz 2011, Pazartesi 11:06
Güncelleme: 11 Temmuz 2011, Pazartesi 11:07

Century 21 Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Altaş, Türkiye'den gayrimenkul alan yabancıların artık yaşama amaçlıdan ziyade yatırım amaçlı aldıklarını belirterek, ''Çünkü banka faizlerinden daha fazla getiri elde ediyorlar'' dedi.

Altaş, yabancı kişilerin Türkiye'de mütekabiliyet ilkesine göre mülk sahibi olabildiklerini, mütekabiliyet ilkesi olmayan ülkelerin vatandaşlarının ise Türkiye'de şirket kurarak, gayrimenkulleri o şirket üzerinden aldıklarını söyledi.

Türkiye'de son dönemlere kadar yabancılara gayrimenkul satışlarının hep sahil bölgelerinde olduğunu, bunların daha çok orada yaşama düşüncesiyle aldıklarını ifade eden Altaş, ''Fakat şimdi Türkiye, İstanbul gayrimenkulde ilgi odağı. Türkiye'de gayrimenkul alan yabancılar artık yaşama amaçlıdan ziyade yatırım amaçlı geliyorlar, çünkü banka faizlerinden daha fazla getiri elde ediyorlar. Yatırım amaçlı gelenler özellikle stüdyo ve 1 artı 1 dairelerle ilgileniyorlar. Bu gayrimenkulleri alıp kira geliri sağlamayı hedefliyorlar'' dedi.

Altaş, Century 21 Türkiye olarak kendilerinin de geçen sene yabancılara 130 konut sattıklarına, Beylikdüzü'nde yer alan bu konutların hepsinin 1 artı 1 olduğuna dikkati çekti.

Bu gelişmeler ışığında yıl sonuna kadar Century 21 bünyesinde özel bir departman oluşturacaklarını, bu departmanda tamamen Avrupa, Rusya ve Arap ülkelerine satış yapacaklarını söyleyen Altaş, satılan gayrimenkullerin kiraya verilmesi, yabancılar bu gayrimenkulleri satmak isterse ikinci elden satışı, gayrimenkullerin boş kaldığı dönemlerde aidatlarının takip edilmesi gibi hizmetleri de vermeyi düşündüklerini açıkladı.

''ŞU ANDA OTEL VE OTEL YERİ İLE İLGİLENENLER VAR''

Türkiye'den gayrimenkul alan iki tür yabancı yatırımcı olduğunu söyleyen Altaş, şunları belirtti:

''Biri kira garantili gayrimenkul alır, diğeri de lüks konut dediğimiz Boğaz'da yalı ister veya orman içinde bir villa ister. İkinci grup daha ziyade yaşama amaçlıdır. Öbürü hiç gelmez, sadece ay başında alacağı parayı bilir. Yabancı gruplar ticari amaçla da geliyor. Yabancı gruplardan şu anda otel ve otel yeri ile ilgilenenler var. İstanbul'da otellerde yıllık doluluk oranı yüzde 95-97'ler seviyesinde. Burada açık çok fazla, onlar da buraya kanalize olmuş durumda. Bir dönem AVM satın alıyorlardı şimdi otele yönelmeye başladılar. Onlarla çalışıyoruz. Otel isteyen guruplar ağırlıklı olarak Rusya'dan geliyor. Bunlar fonlar değil, kişi bazındalar. Rusya'da ortaya çıkmamış gizli zenginler var.''

''PİYASADA BU DÖNEMDE ALICI DA VAR SATICI DA VAR''

Türkiye'deki gayrimenkul sektörünü de değerlendiren Altaş, gayrimenkul yatırımlarının hiç bir zaman bitmeyeceğini, piyasa iyi de olsa kötü de olsa muhakkak bir hareket yaşandığını, bir dönemde satıcı bir dönemde de alıcının çok olduğunu belirtti.

Hüseyin Altaş, ''Bu dönemde alıcı da var satıcı da var. Tapu hareketliliği anlamında bu sene yüzde 12-13 civarında bir artış var. İnşaat adedi de artmış'' dedi.

Bu dönemde Anadolu yakasının Avrupa yakasından daha fazla prim yapmaya başladığını ifade eden Altaş, ''Anadolu yakasında konut arzının olabileceği lokasyonlar sınırlı. Arsa maliyetleri yüksek olduğundan bu ister istemez konut fiyatlarına yansıyor'' diye konuştu.

Türkiye'deki insanların satın alma alışkanlıklarına ilişkin olarak ise Altaş, insanların genelde oturdukları evi satın alma yönünde bir eğilimleri bulunduğuna dikkati çekti.

Edinilen bilgiye göre, şimdiye kadar bir yıl içinde Türkiye'de ev satın alımı yoluyla giren doğrudan yabancı yatırım miktarı 3 milyar dolara kadar çıktı.