Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı, petrol talebinin 2012'de hızlanacağını açıkladı. Ajans'ın Paris’te açıkladığı petrol raporuna göre, gelecek yıl petrol tüketimi günlük 1.5 milyon varil artacak.

Raporda, dünya petrol tüketiminin 2011 yılına kıyasla yüzde 1.6 artarak günlük 91 milyon varile ulaşacağı belirtildi.

Petrol ihraç eden ülkelerdeki üreticilerin mevcut petrol arzını karşılaması konusunda yetersiz kaldığı belirtilen raporda, Uluslararası Enerji Ajansı üyelerinden ABD ve Almanya’nın 3 kez petrol arz ve talebini dengelemek amacıyla strateji rezervlerini piyasaya sürmek zorunda kaldıkları hatırlatıldı.  

IEA’nın raporunda ajansa üye ülkelerin 60 milyon varillik petrol miktarını serbest bırakmaları, küresel ekonomiyi tehdit eden petrol arz sıkıntısını giderdikleri ifade edildi.

Bu arada Uluslararası Enerji Ajansı’nın 91 milyon varillik petrol tüketim artışı tahmini, OPEC'in 89 .5 milyon varillik petrol tüketimi tahmini ile çelişiyor.

Artan petrol talebinin gelişmekte olan ülkelerden geleceğini açıklayan ajans, OECD üyesi ülkelerde talebin hafif bir şekilde düşeceğine işaret etti.

Öte yandan gelişmekte olan ülkelerden gelecek olan petrol talebi, petrol ihraç eden ülkeler örgütü üyeleri üzerine üretimi arttırma yönünde baskı oluşturacak.

Ajansa göre OPEC üyelerinin, dünya petrol tüketiminin kesintiye uğramaması için, gelecek yıl içinde günlük ortalama 30.7 milyon varil üretim yapmaları gerekecek.

Ajans, Kanada, Brezilya ve Avustralya gibi OPEC dışı ülkelerin petrol üretiminin 2012'de 54 milyon varile ulaşacağını açıkladı.