Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Vadeli altın kontratı, New York piyasasında, yüzde 1.1 artışla ons başına 1,579.70 dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesi ve doların değer kaybetmesiyle, yatırımcılar alternatif yatırım aracı olan altına yöneldi; altın rekor kırdı.

Portekiz ve Yunanistan'ın ardından dün İrlanda'nın kredi notu da yatırım yapılamaz seviyesine indirildi ve Euro Bölgesi'ndeki 3 ülke yatırım yapılabilir notunu kaybetmiş oldu. Not indiriminin ardından altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Euro Bölgesi'nde bir ülkenin temerrüde düşeceğine dair endişe, enflasyonist baskı ve zayıf doların yatırımcıları, ellerindeki 125.7 milyar dolarlık varlığı altınla desteklenen varlıklara yöneltti.

Altın bir süre daha artış kaydedeceğini öngören DundeeWealth Inc.'in başekonomisti Martin Murenbeeld, dünya genelinde mali anlamda zor günlerden geçildiğini belirtti. Murenbeeld, Avrupa'daki borç krizini hatırlatarak, kağıt paraya duyulan güvendeki azalmaya dikkat çekti.

Ağustos vadeli altın kontratları yüzde 1.1 değerlenerek ons başına 17.40 dolar artış kaydetti ve 1,579.70 seviyesinden rekor kırdı.

Altının bir önceki rekoru 2 Mayıs'ta kaydedilmişti.

Spot altın ise yüzde 0.7 kazançla fiyatına 11.03 dolar ekledi ve ons başına 1,578.72 dolardan işlem gördü.