Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF, Yunanistan’ın borç krizinin kontrol dışına çıktığını belirterek, özel sektör yatırımcılarının da yapılandırılmalarda yer almasını istedi.

Çarşamba günü yayınlanan rapor, Euro Bölgesi maliye bakanlarının, özel sektör yatırımcılarının, tahvillerinin değerinde iskontoya gitmeleri konusundaki baskılarını artırmasının ardından geldi.

Avrupa Merkez Bankası tahvillerde iskontoya gidilmesi konusuna sıcak bakmıyor. IMF ise Euro Bölgesi üyelerini, Yunanistan’daki krizi nasıl çözmek istedikleri konusunda bir an önce karara vermeleri gerektiğini savundu.

Para fonu, şu noktada özel sektör yatırımcılarının da kapsamlı bir şekilde herhangi plana dahil edilmesinin uygun olacağını ve yatırımcıların hepsinin bu borç yükünün altına girmesinin gerektiğine dikkat çekti.

Yunanistan’da bıçağın kemiğe dayandığını belirten IMF’nin Yunanistan’dan sorumlu üyesi Poul Thomsen, tahvillerinin süresinin uzatılmasının ya da geri ödemelerin ertelenmesinin tek seçenek olmadığını söyledi.

IMF’nin açıklaması, Fransa’nın tahvillerde iskontoya gidilmeden daha uzun vadeli olarak değiştirilmesi planıyla da çelişiyor.

Fonun üyeleri ise, zaten zor durumda olan Yunanistan’ı daha da zorlu bir sürece itecek seçeneklerin, istikrarı daha da bozabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Euro Bölgesi maliye bakanları hâlâ daha Yunanistan’ı kurtaracak uzun vadeli bir program üzerinde anlaşmaya çalışıyor.