Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Moody's'in ABD'nin kredi notunu olası bir indirim için negatif izlemeye alması beklendiği gibi piyasalarda hissedilmeye başlandı. Tokyo Borsası, Moody's'in kararının ihracatçıların görünümünü düşürmesi ve yeni yeniden fırlatmasıyla, bu hafta üçüncü gününü de aşağıda tamamladı.

Kuzey Amerika'yı en büyük pazarı olarak sayan Toyota Motor Corp. yüzde 1.2 düşüş kaydetti. Japonya'nın en büyük taşımacılık şirketi Nippon yusen K.K., kargo oranlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 2 geriledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 9,899.15 puana düşerken, daha kapsamlı Topix Endeksi de aynı oranda kayıpla 855.58 puandan işlem gördü.

"Eğer ABD Hükümeti'nin gelirlerinde yeni hazine tahvillerinin çıkarılmasındaki sınırlamalar, yüksek vergi ve bütçe kesintilerinden kaynaklanan azalma olursa, ekonominin olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz olur" diyen Shinkin Asset Management Co.'nun analistlerinden Naoki Fujiwara, ABD'li tüketici harcamalarını azaltırsa, bunun Japon ihracatçıları da etkileyeceğini vurguladı.

Topix, 11 Mart'taki depremden bu yana 24 trilyon yenlik kayıpla toplam yüzde 7.6 değer kaybetti. Endeks, geçtiğimiz ay Toyota gibi şirketlerin üretimindeki ilerlemeler ve Yunanistan'a ilişkin iyimserliğin etkisiyle yüzde 5.9 değerlenmişti.