Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'DE HABER AKIŞI FİYATLARI ETKİLEDİ

Güne riskli piyasalarda devam eden tepki süreci ile başlayan ABD piyasaları günün devamında alımlarına tutunamadı. ABD Merkez Bankası FED'in toplantı tutanaklarının ardından konuşma yapan Bernenke açık bir şekilde ekonomiye destek olacaklarını belirtince riskli varlıklar ralliye çıktı. ABD'de endeksler önce % 1 yükselirken ardından borçlanma limitinin artırılması konusunda anlaşma sağlanamayacağı spekülasyonuyla düştü.

ABD'nin borçlanma tavanını artıramaması halinde uzun vadeli kredi notunun inebileceği vurgusu yapan derecelendirme kuruluşu Moody's haberleri seans kapanışından sonra ajanslara düştü. S&P 500 Endeksi günü %0.31 artışla 1.317 puandan tamamladı. Açıklamaların ardından Dolar değer kaybetti ve Dolar Endeksi şu sıralar 74.9'da, ABD 10 yıllık tahvilinin faizi % 2.88'de. Şu sıralar S&P 500 Endeksi vadeli işlemlerde % 0.43 düşüşte.

ASYA'DA DIŞ GELİŞMELER İZLENİYOR

ABD'de alımların satışlarla karşılanması ve momentumun zayıflaması ve vadeli işlemlerde eksi seyir izlenmesi Asya'yı da aşağı çekiyor. MSCI Asya Endeksi %0.4 gerilerken bölgede büyük Borsalardan sadece Şanghay Endeksi hafif
artıda. Yen'deki kuvvetlenme devam ederken son gelinen seviye 78.66. Güney Kore Merkez Bankası gösterge faizi beklendiği gibi % 3.25'te bırakırken Hindistan'da terrorist ataklar sonucu bozulan moraller fiyatları geriletiyor, Sensex Endeksi % 0.47 düşüşte.

EMTİA KARIŞIK, ALTIN REKORDA

Risk piyasalarındaki oynak seyir emtia fiyatlarını da etkiliyor. Dün yaşanan yükselişin ardından bu sabahki işlemlerde fiyatlar yatay seyrediyor. 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Endeksi günü % 1.19 primle kapatırken altın da rekora koştu. Hem ABD hem de Avrupa'daki borç sounlarının etkili olduğu yükselişte gelinen nokta 1.589 Dolar'ı da aştı. Altınla beraber yükselen diğer değerli madenler arasında gümüş dikkat çekiyor, altınla beraber yükselen ham
maddenin sene başından bu yana getirisi % 23.92'a ulaşmış oldu. Kahve ve palm yağı yükselirken baz metallerde düşüş yaşanıyor. ABD tipi ham petrol 97.71 Dolar / Varil'den işlem görürken Brent petrol ise 118.40 Dolar'da.

İÇ PİYASADA LİMİTLİ SEANSLAR DEVAM EDİYOR

Dış gelişmelere odaklanan ve açıklandıkça içerideki makro verileri takip eden yerel piyasalar sıkışmış durumda. İMKB 100 Endeksi için 62.500 destek olarak takip edilirken 64 binin üstüne her çıkıldığında gelen satış da bu bölgeyi direnç haline getirmiş durumda. Dün % 0.91 yükselerek günü 63.261'den tamamlayan endekste bugün dış piyasalarda yaşanan kar alma operasyonunun sertliği izlenecek. Dolar / TL'de 1.65'in altında güne başlanırken Euro / TL ise Euro'daki değer kazançlarına bağlı olarak yükseliyor ve 2.34'ten işlem görüyor. Euro  / Dolar 1.4212 ve Sepet Kur ise 1.9925'te. 2 seviyesinden Merkez Bankası Döviz alım ihalelerini 10 milyon Dolar azaltmış ve kurun gerilemesine yardımcı olmuştu, yeniden yükselen kur piyasanın radarında olmaya devam ediyor. Gösterge tahvil günü %9.03'ten tamamladı.

Bugün takip edilecek veri akışı şöyle:

- Euro Bölgesi'nde Haziran ayı TÜFE açıklanacak 12:00 Önceki: 0.0%

- ABD'de Haziran ayı perakende satışlar açıklanacak 15:30 Önceki: Perakende
satışlar -0.2%, oto hariç 0.3%

- ABD'de Haziran ayı ÜFE açıklanacak 15:30 Önceki: ÜFE 0.2%, çekirdek ÜFE 0.2%

- ABD'de Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak 15:30

- ABD'de Mayıs ayı işletme stokları-satışları açıklanacak 17:00 Önceki: Stoklar 0.8%, Satışlar %0.1


Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü