Asya paraları risk iştahıyla birlikte yükseliyor
-
Asya para birimler, hisse senetlerinde ki yükselişler ve ABD verilerine yönelik beklentilerle yükseliyor
Asya para birimleri, beklenenden daha iyi çıkan ABD konut verisinin ihracatçı şirketlerin görünümünü iyileştirmesi ve küresel hisse senetlerindeki rallinin riskli varlıklara yönelik talebi artırması sonucu, Kore para birimi wom-n ve Malezya para birimi ringgit öncülüğünde değer kazanıyor.
Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, MSCI Asya Pasifik Endeksi son bir haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Bugün açıklanacak olan Tayvan'ın ihracat verisinin Haziran ayında yükselmesi ve Malezya'da enflasyonun son iki yılın en yüksek seviysine çıkması bekleniyor. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi dün yüzde 1.6 yükseldi ve son dört ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Eylül vadeli S&P 500 endeks kontratı ise Hong Kong saati ile 10:22'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu.
Tokyo'da Dai-ichi Life Research Institute Inc.'den ekonomist Tohru Nishihama,
"Hisse senetlerindeki yükselişler risk iştahını artırıyor ve Asya'daki yüksek getirili varlıklara yönelik talebi destekliyor" dedi ve "Asya hem getiri hem de büyüme perspektifi açısından avantajlı" yorumunda bulundu.
Won dolar karşısında, yüzde 0.4 ile son bir haftanın en hızlı yükselişini göstererek 1,055.35 seviyesine çıktı. Ringgit yüzde 0.3 artışla 2.9970 seviyesine ve filipinler pesosu yüzde 0.2'lik primle 42.747 seviyesine çıktı. Tayland para birimi baht ise erken saatlerde 29.85 ile son iki ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.2 yukarıda 29.85 seviyesinde seyrediyordu.
Çin, Hindistan, Kore, Endonezya, Tayvan, tayland ve Malezya merkez bankalarının tümü bu yıl borçlanma maliyetlerini yükseltirke, ABD ve Japonya merkez bankaları poltika faizini çok düşük seviyelerde tutmaya devam etti. IMF'in geçen ayki tahminlerine göre, Asya'nın 2011 yılında yüzde 8.4 büyümesi beklenirken, ABD'nin yüzde 2.5 ve euro kullanan ülkelerin yüzde 2.0 büyümesi öngörülüyor.