Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Birliği liderlerinin Yunanistan için yeni bir yardım pakeeti hazırlamasının ardından, dördüncü günde de yükselişini sürdürdü. ABD endeks vadelileri ve Asya hisse senetleri de yukarı yönde hareket etti.

Vodafone Group Plc, hizmet gelirlerindeki büyümenin beklenenden daha güçlü çıkmasının ardından yüzde 1.2 yükseldi. Dünyanın ikinci büyük kamyon üeticisi Volvo AB, beklenenden daha iyi ikinci çeyrek sonuçları açıklamasının etkisiyle yüzde 4'lük bir sıçrama gerçekleştirdi. Dünyanın ikinci büyük spor malzemeleri üreticisi Adidas AG, CEO Herbert Hainer'in yavaşlama "söylentilerini" yalanlamasının ardından yüzde 2.3 prim yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 yükselerek, Londra saati ile 08:30'da 272.2 puana yükseldi. Endeks bu hafta, Avrupalı liderlerin borç krizini kontrol altına alacağı yönündeki iyimserliğin etkisi ile yüzde 2 yükseldi. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.2 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Euro Bölgesi liderleri, dünkü toplantılarında, Yunanistan için 159 milyar euroluk (229 milyar dolar) bir kurtarma paketi hazırladı ve bu pakete özel sektör yatırımcılarının da katılmasını sağladı. Avrupalı yetkililer ayrıca, 440 milyar euro büyüklüğündeki Avrupa kurtarma fonunu borç sorunuyla karşılaşan ülkelerin tahvillerinin alımında kullanmayı sağlayarak, sorunun İtalya ve İspanya gibi daha büyük ülkelere yayılmasını önlemeye çalıştılar.

YUnanistan'ı kurtarma paketinin 109 milyar euroluk bölümünü Euro Bölgesi ülkeleri ve IMF sağlayacak. Finans kuruluşları ise, Yunanistan'ın borç yükünü azaltacak tahvil takasları ve tahvil geri alımları konusunda anlaşmaya vardıktan sonra, yardım paketine 50 milyar euroluk bir katkıda bulunacak.