Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İki yıl vadeli ABD Hazine tahvili, ABD Başkanı Barack Obama'nın bütçe kısıntısı ve borçlanma limitinin artırılması konusunda kanun koyucularla anlaşmaya yakın olduğu spekülasyonuna bağlı olarak, son beş günde ilk kez değer kazandı.

Bugün yüzde 3'ün altına düşen gösterge 10 yıl vadeli tahvilin faizi, yatırımcıların ABD'nin borç ödemelerini sürdüreceği ve en yüksek seviyede bulunan kredi notunu koruyacağına oynamalarının ardından, son 10 yılın ortalamasının yaklaık 1 yüzde puanı altında seyrediyor. Obama yyönetimi ile Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, borç limitini yükselten ve hemen bir gelir artışı sağlamaksızın, 10 yılda 3 trilyon dolarlık bir bütçe kısıntısı getiren bir plan üzerinde çalışıyor.

RIA Capital Markets Ltd.'nin Edinburgh ofisinden sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Nick Stamenkovic, "Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında fikir ayrılığı var gibi görünmesine karşın, yumurta kapıya dayanınca, son tarihe kadar bir anlaşmaya varılacağını düşünüyorum" dedi ve "Bu durum, Hazine kağıdı piyasasındaki endişeleri şimdilik azaltmaya yetmeli" yorumunda bulundu.

İki yıl vadeli Hazine tahvilinin faizi iki baz puan düşerek, New York saati ile 06:55'te yüzde 0.38 seviyesine indi. Haziran 2012 vadeli ve yüzde 0.378 faizli tahvilin fiyatı 1/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 0.31 dolar artarak 99 31/32 seviyesine indi.

Gösterge 10 yıl vadeli tahvilin faizi de 2 puan düşerek yüzde 3.00 seviyesine geldi. Son 10 yılın faiz ortalaması ise yüzde 4.06 seviyesinde.