Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, AB liderlerinin dün Yunanistan krizini kontrol altına almak için açıkladıkları paketin bölgedeki kargaşayı önlemeye yetmeyebileceği endişelerine bağlı olarak, üç günlük yükselişin ardından aşağı döndü.

17 ülkenin ortak para birimi euro, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Yunanistan paketinde özel sektör yatırımcılarının da rol almasının ardından ülke tahvillerinin kredi notunu "sınırlı temerrüte" düşüreceğini açıklaması sonrası, 1 Temmuz'dan beri göstereceği ilk haftalık kazancını daralttı. Dolar, öte yandan, ABD'de borç tavanının artırılması konusunda anlaşmaya yaklaşıldığı spekülasyonlarına bağlı olarak, yen karşısında son dört ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Brown Brothers Harriman & Co.'nun Londra ofisinden Lena Komileva, "Yunanistan paketi uygulamaya koyulana kadar, halen önemli belirsizlikler var" dedi ve "AB zirvesi, Yunanistan için bir çözüm sunarak ve krizin yayılmasını önlemek için daha aktif tavır alarak, krizin önlenmesi yönünde önemli bir adım attı, ancak halen riskler var" yorumunda bulundu.

Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 08:33'te 1.4378 dolara geriledi. Parite dün 1.4439'a kadar çıkarak 6 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra 1.4425 dolar seviyesine gelmişti. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 0.4 düşerek 112.55 seviyesine indi. Dolar yen karşısında 78.22 seviyesine inerek, 11 Mart'taki Japonya depreminin ardından, G7 ülkelerinin müdahale etmesinden bir gün önceki seviyeye gerilemesi sonrası 78.31 seviyesine toparlandı.