Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bir süredir devam eden satış baskısı artarak devam ediyor. Hafta başından bu yana uluslararası kuruluşlardan gelen uyarılar ve Merkez Bankası’nın piyasa aktörlerine nazaran enflasyon, büyüme ve kur konusunda bir miktar yumuşak tonlaması iç piyasadaki satışları tetikledi. İMKB 100 Endeksi % 1.93 gerilerken gelinen seviye 59.710 oldu. Dolar / TL 1.6960 ile 28 ayın zirvesine tırmanırken Euro / TL 2.4311’e ulaştı ve tüm zamanların rekorunda gezinmeye devam ediyor, Sepet Kur ise 2.0633’te. Faiz cephesi göreceli olarak sağlam kalmaya devam ederken gösterge tahvilin bileşik faizi günü % 8.68’den tamamladı. İMKB bu düşüşle Eylül 2008’den bu yana en uzun düşüş serisini yakalarken Bankacılık Endeksi % 2.48 aşağıda, Sanayi Endeksi ise % 2.28 geriliyor. Bileşik Endeks’te yükselen 4 hisse bulunurken bunlar Turkcell, Bim, Türkiye Ekonomi Bankası ve Ak Enerji. Düşenler tarafında ise Tofaş, Netaş ve Gübre Fabrikaları yer alıyor.

DIŞ PİYASALARDA HAVA SAKİN

Kurtarma paketi sonrasında Portekiz, Yunanistan ve İrlanda’nın hem faizlerinde hem de ülke riskine karşı alınan sigorta niteliğindeki CDS fiyatlarında gerilemeler yaşanırken 10 yıllık Yunanistan faizi % 11.27 düşüşle 14.6 bileşiğe indi. Atina ASE Borsası ise ralli yaptı ve alımlarını % 5.29’a vardırdı. Diğer yandan alınan önlemlerin yüksek borçlu konumdaki İspanya ve İtalya gibi ülkelere de yardım edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. İtalya borsası hafif ekside seyrederken İspanya faizlerinde cılız satışlar yaşanıyor. Almanya Dax Endeksi % 0.03 ekside seyrediyor ve 7.288 puanda. Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 0.28 primli. Paketin yeterli olmayabileceği beklentisi ve piyasaya daha fazla Euro sürüleceğinin anlaşılması ile Euro / Dolar düşüşte, son değer 1.4344. Sorunun çözülmesi durumunda bile bu bölgede büüymenin yavaşlayacağı beklentisi, buralara ihracat yapmak durumunda olan ülke varlıklarını düşürüyor. Türkiye de bu ülkelerden biri olarak payını alıyor. Macaristan, Polonya ve Güney Afrika gibi ülke borsaları ve para birimlerinde satışlar görülüyor.

ABD’de endeksler güne kararsız başlarken Caterpillar bilançosunun beklentileri karşılayamaması Dow Jones Sanayi Endeksi’ni % 0.42 aşağı çekiyor, endeks 12.671 puanda. S&P 500 endeksi % 0.24 düşüşle 1.340 puanda. Dolar Endeksi şüpheci yatırımcıların alımlarıyla 74.3’e yükselirken ABD 10 yıllık tahvilinin faizi % 2.97’ye indi ve artan güvenli liman talebini yansıtıyor. Altın yeniden yükselişe geçerken 1.605 Ons / Dolar’da. Gümüş ve diğer değerli metallerde de alımlar görülüyor. Petrolde yeni pozisyon açma iştahsızlığı sebebiyle fiyatlar gevşerken son gelinen nokta varil başına 98.93 Dolar. Brent tipi petrol ise 117.72 Dolar’da. Tarım emtiasında geri çekilme yaşanırken baz metallerde sabah saatlerindeki alımlar yerini realizasyona bırakmış durumda.

Pazartesi günü takip edilecek veri akışı şöyle:

- Almanya'da Mayıs ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak 11:00 Önceki: 110.1

- TCMB Temmuz ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak 14:30

- TCMB Temmuz ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak 14:30 Haziran'da 76.7%

- ABD’de Texas Instruments bilançosu açıklanacak

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Twitter.com/Gokhan_Sen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü