Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran ve Çin aralarındaki petrol ve diğer ürünlerden oluşan ticaretlerini takas yoluyla sürdürmeyi planlıyor.

ABD’nin İran’a karşı uyguladığı yaptırımlar, İran ve diğer ülkeler arasında dolarla sürdürülen petrol ticaretini zora sokarak, Çin’i de İran’a 30 milyar dolar borçlu bırakmıştı.

Çin ve İran, ödenmemiş petrol faturalarının son 2 yılda daha da arttığına dikkat çekerek, bunu gidermek için çıkar bir yol bulmaya çalıştıklarını ifade etti.

Çin, dolarla yapılan petrol ticaretindeki yaptırım sorununu aşmak için, petrol ithaline karşılık İran’a aynı değerde mal ve hizmet ihraç etmeyi düşünüyor. Çin ve Hindistan, İran petrolünün üçte birinin alıcısıyken, yalnızca Çin’in İran’dan sağladığı petrol ithali son yılda yüzde 49 artış kaydetti.

İran, geçtiğimiz hafta Hindistan’ı da 5 milyar dolarlık petrol borcunu ödemezse, ülkeye petrol ihraçlarını durduracaklarını söylemişti.

Ancak İran petrolünün önemli ithalatçılarından biri olan Hindistan, İran’a çok fazla ihracat yapmazken, durum ülkeye birçok mal ve hizmet pazarlayan Çin için daha farklı. Bu da Tahran ve Çin Hükümetlerini ortak bir yol bulmaya itiyor.

Çin’in yaptığı “takas” teklifi henüz İran tarafından onaylanmasa da, yetkililerin bu öneriye sıcak baktığı biliniyor.