Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Templeton Asset Management'ın gelişen piyasalar grubu başkanı Mark Mobius, ABD'nin borçlanma limitini yükseltmememesi durumunda, Asya hisse senetleri ve para birimlerine geçiş olacağını söyledi.

Mobius, Manila'da basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, "Subprime krizi sırasında Doalr Endeksi'ne bakın. herkes dolardan çıkıyordu" dedi ve "Eğer ABD kanun yapıcıları borçlanma limitini genişletmezse, yatırımcıların çeşitlendirme aramalarından dolayı, diğer para birimleri ve gelişen piyasa hisse senetlerine olan talep artacak" yorumunda buundu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Obama'nın veto tehdidinde bulunduğu iki basamaklı borç limiti genişletme tasarısı üzerinde ısrarcı olmayı planlıyor. Bu durum, 2 Ağustos'taki son tarihte, ABD'nin temerrüde düşeceği ve AAA olan kredi notunun düşürülebileceği endişelerini artırıyor. ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini izleyen Dolar Endeksi, ABD subprime mortgage piyasaının çökmesiyle birlikte Fed'in ekonomiyi desteklemek için faiz indirdiği Nisan 2008'de düşerel 71.33'deki rekor seviyeye yaklaştı.

Mobius, Asya ve diğer gelişen piyasaların, gelişmiş piyasalara oranla düşük borç/GSYİH oranları ve yüksek Döviz rezervlerinden dolayı, fonları çekeceğini söyledi. Mobius, güçlü para birimlerinin ihracat sorunu yaratabileceğini, ancak bunun artık bir fiyatlama sorunu olmadığını söyledi ve "Bu piyasaların büyük bölümü yukarı hareket etmekte" dedi.