Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu ayın en kötü performansına sahip para birimi olan Türk Lirası, Merkez Bankası'nın dolar alım ihalelerine ara vermesi ve Dövizde munzam karşılık oranlarını düşürmesiyle kayıplarını bir kısmını geri kazanmayı başardı.

Türk lirası, dolar karşısında önce yüzde 2.2 değer kaybetti, ardından kayıplarının bir kısmını telafi ederek, zararını yüzde 0.9'la sınırladı ve 1.7129 seviyesine geriledi. 2 yıllık tahvillerin getirisi ise 16 baz puan yükselerek yüzde 8.84 seviyesine çıktı.

Merkez Bankası bugün yaptığı duyuruyla 30 milyon dolar değerindeki döviz alım ihalelerine ara verdiklerini açıkladı. TCMB aynı zamanda dövizdeki zorunlu karşılık oranlarını da yüzde 2 düşürerek yüzde 9'a çekti. Merkez'in bu adımıyla piyasaya 590 milyon dolarlık likidite sağlaması hedefleniyor.

Liranın büyük ihtimalle bugünlük dip noktasını görmüş olduğunu, ancak baskının ilerleyen günlerde devam edeceğini öngören Kopenhag'daki Danske Bank A/S'nin analistlerinden Antero Atilla, Türkiye'nin cari açık sorunun kendiliğinden ortadan kalkmayacağını, döviz ihalelerini durdurmanın da yalnızca geçici bir çözüm olacağını savundu.

Türk Lirası, Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunun artırılmasının cari açık sebebiyle belirsizlik taşıdığını söylemesinden bu yana yüzde 3.3 değer kaybetti. Türk Lirası'ndaki düşüşte, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Cuma günü yaptığı dalgalı kurun ekonomik büyümeye yardımcı olduğu yönündeki açıklamalar da etkili oldu.

Royal Bank of Scotland, Başçı'nın açıklamalarının liradaki düşüşe adeta yeşil ışık yaktığını söylemişti.