Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de borçlanma sınırının yükseltilmesi ve önerilere ilişkin çekişmeler devam ediyor. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Cumhuriyetçi John Boehner'a bir kez daha karşı çıkan ABD Başkanı Barack Obama, 2 Ağustos'a kadar temerrüt ihtimali bertaraf edilmezse, derin bir krize sebep olacağını belirterek, uyardı.

"Amerikalıları Washington'un siyasi çekişmelerine kurban edemeyiz" diyen Obama'nın ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner bir kez daha sahneye çıkarak Obama'nın Amerikalıların ana damarını kesen hükümet harcamalarına devam etmek için "beyaz bir sayfa" arayışında olduğunu savundu.

Kriz anlarında ve ulusal trajedi durumlarında olduğu gibi mesajını canlı yayında Beyaz Saray'dan yayınlayan Obama'nın ardından konuşan Boehner ise Kongre binasından halka seslendi.

Ohio eyaletinin Cumhuriyetçi senatörü Boehner ve Nevada senatörü Demokrat partili Senato lideri Harry Reid, 14.3 trilyon dolara ulaşan borçlanma limitinin yükseltilmesi için 2 farklı öneri sundu.

Obama, Cumhuriyetçi eski başkanlardan Ronald Reagan ve George H.W. Bush'un dönemlerini hatırlatarak destek arayışında bulundu. Obama, uzun vadeli bütçe açığını azaltmak üzere harcama kesintileri ve yüksek gelirlerde uygulanacak vergi artışlarını kapsayan "dengeli bir bütçe planı" önerisini tekrarladı.

Eski ABD başkanı Reagan'ın sözlerini anımsatarak konuşan Obama, Amerikalıları bu öneriyi desteklemek için siyasilerle temaslarda bulunmaya davet etti.

Obama, bir uzlaşının sağlanacağına ilişkin şüphesi olmadığını da söylemeyi ihmal etmedi.

Boehner ve Obama'nın konuşmaları esnasında ABD doları önemli para birimleri karşısında zayıfladı; hisse senetleri de değer kaybetti.

ABD doları İsviçre frangı ve yen karşısında yüzde 0.3 değer kaybederken, S&P 500 Endeksi'nde yer alan vadeli kontratlar da yüzde 0.4 geriledi.