Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Canon Inc.'ten Baidu Inc.'e kadar şirketin beklentilerin üzerinde kâr tahmini açıklamasıyla, ABD'deki borçlanma sınırının yükseltilmesine ilişkin endişeler bir miktar gölgede kaldı; Asya'daki hisseler günü yukarıda tamamladı.

Dünyanın en büyük fotoğraf makinası üreticisi Canon, beklentilerin üzerinde gelen kâr rakamlarıyla desteklenerek yüzde 3.2 değerlendi ve ihracatçılara öncülük etti. Çin'in en büyük internet şirketi Baidu Inc. 3. çeyreğe ait kâr tahminlerini analistlerin beklentilerinin üzerine çıkarmasıyla yüzde 8.7 yükseldi. Hanehalkı ürünleri üreticisi Kao Corp., Asya'daki yüksek ölçekli satışlarını referans alarak tüm yıla ait kazanç tahminini artırmasıyla yüzde 5 primlendi. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd. da altın ve bakır fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 1.4 değer kazandı.

Şirketlerin depremin ardından çabuk toparlanma kaydetmiş olduklarını söyleyen Shinkin Asset Management Co.'nun analistlerinden Naoki Fujiwara, yendeki değerlenmeye rağmen şirketlerin kazanç beklentilerini yukarı çekmeye başladıklarını söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 kazançla 139.14 puana yükseldi. Endeks geçtiğimiz hafta bu yılki kayıplarını silerek yüzde 2.5 değerlenmişti. Asya Borsalarındaki yükselişte Avrupalı liderlerin Yunanistan'a verilecek yeni kurtarma paketini onaylaması ve Asya'daki bankalar ile ihracatçıların kazanç görünümlerini yükseltmesi etkili oldu.

Japon Nikkei 225 Endeks yüzde 0.7; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.4 ve Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde yüzde 1 değerlendi.