Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin Başkanı Obama'nın borçlanma sorununun ekonomiye ciddi hasar verebilecek nitelikte olduğunu söylemesi üzerine dolar, İsviçre frangı karşısında rekor düşük seviyeye geriledi.

Obama'nın Kongre'ye borçlanma sorununa ilişkin yaptığı çağrının ardından dolar, yen karşısında da Mart'tan bu yana ilk kez 78 yenin altına düştü. Ancak yendeki kazançlar, müdahale söylentileri sebebiyle sınırlı seviyede kaldı.

Dolarda baskı olduğunu ifade eden Nomura Research Institute Ltd.'ın baş araştırmacılarından Tetsuya Inoue, yetkililerin yalnızca verilen tarihe kadar hızlı bir çözüm arayışında olduğunu, ondan sonrası için henüz bir planın ufukta görünmediğini aktardı.

Dolar dün İsviçre frangı karşısında 80.10 İsveç centinden 80.29 cente geriledi. Yen ise 78.29'dan 78.27'ye yükseldi. Yen, gün içinde 77.90 seviyesiyle 17 Mart'tan bu yana en yüksek düzeyini kaydetti. Japon yeni euro karşısında ise 112.55'ten 112.99'a geriledi. ABD doları, euro karşısında da değer kaybederek 1.4377'den 1.4421'e düştü.

Obama dün ulusa sesleniş konuşmasında siyasilere politikayı bir kenara bırakarak, "dengeli bir yaklaşım"da uzlaşı sağlama çağrısında bulundu.