Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İşletme stoklarının artması ve Tüketici Güveninin düşmesi ile birlikte, ABD ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme tahminini düşüren bankalara Goldman Sachs Group Inc. de katıldı.

Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co. ve Bank of America-Merrill Lynch, ABD ekonomisinin yüzde 2.5 büyüyeceği tahmininde bulundu. Önceki tahminler yüzde 3.25'e kadar çıkmıştı. Bankaların ekonomistlerine göre, yavaş ilk çeyrek büyümesinden yaşanacak daha durgun bir sıçrama, Fed'in faizleri sıfır seviyesi yakınlarında tutması için baskıların sürmesini sağlayak.

JPMorgan'ın New York ofisinden, üçüncü çeyrek büyüme tahminini 14 Temmuz'da yüzde 3'ten düşüren, şef ABD ekonomisti Michael Feroli, "Yumuşak yama, süngersi yamaya yol açacak" dedi.

Feroli ve Goldman Sachs'ın New York ofisinden baş ekonomist Jan Hatzius'un her ikisi de, ABD ekonomisinin resesyona yönelmesinin mümkün olduğunu, ancak bunun temel tahminleri olmadığını söyledi.

Feroli, ekonominin resesyondan kaçınabileceğini düşünndüğünü söylerken, son ekonomik verilerin, ABD'nin hızlı bir düşüş tehlikesi ile karşı larşıya olup olmadığı sorusunu "makul" hale getirdiğini sözlerine ekledi.

Hatzius, 15 Temmuz tarihli raporda, üçüncü çeyrek büyümesinin öncekinden daha yavaş görünmesi ile birlikte, Fed'in para politikasını gevşeteceği ihtimalinin yükseldiğini söyledi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 13 Temmuz'da Kongre'de yaptığı konuşmada, ekonominin yavaşlama tehlikesiyle karşılaşması durumunda, Fed'in, tahvil alımı dahil, ek adımlar atmaya hazır olduğunu söylemişti.

Üçüncü çeyrek büyüme tahminini yüzde 3.25'ten düşüren Hatzius, "Fed yetkilileri, ekonomi resesyona dönerse, şüphesiz para politikasını gevşetecek. Bu bizim tahminimiz değil, bir olasılık" dedi.