Yen müdahale ile düşerken, hisse senetleri değer kaybetti
Asya piyasalarında yen müdahale ile değer kaybederken, hisse senetleri üçüncü gün de düşmeye devam etti
Asya piyasalarında yen, Japonya'nın para biriminin değer kaybetmesi için piyasaya müdahale etmesinin ardından son beş ayın en hızlı düşüşün kaydederken, hisse senetleri üçüncü günde de düşüşünü sürdürdü. Avrupa ve ABD endeks vadeli kontratları ise yukarı yönde hareket etti.
Yen, Japonya'nın müdahalesi sonrası dolar karşısında yüzde 3 düştü ve Tokyo saati ile 15:22'de 79.39 seviyesine indi. Yen böylelikle G7 ülkelerinin ortak müdahalesinin geldiği 18 Mart'tan bu yana en hızlı günlük düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Japonya'nın 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi yüzde 1'in altına indi. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 yükselirken, Euro Stoxx 50 Endeksi yüzde 1.3 arttı. Petrol fiyatları New York'ta beşinci günde de düşerken, altın rekor seviyenin 10 dolar altında seyrediyor. Çinko ise altı günlük düşüşünü tersine çevirdi.
İsviçre Merkez Bankası'nın franktaki yükselişi durdurmak için harekete geçmesinin ardından, Japonya da, 2. ünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesine yaklaşan yeni durdurmak için piyasaya müdahale etti. ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğu yönündeki endişeler, güvenli liman niteliğindeki İsviçre frangına ve Japon yenine alım getirdi ve Fed'in yeni bir teşvik programına yöneleceği beklentilerini artırdı. Japonya Merkez Bankası da, bugünkü toplantısında, varlık alım programını genişletti ve politika faizini sıfır seviyesi yakınında tuttu. Bugün Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın toplantıları var.
Singapur'daki Forecast Pte'de döviz stratejisti Lee Wai Tuck, "İsviçre Merkez Bankası'nın dünkü faiz indirimi, bugün Japonya'nın harekete geçmesini hızlandırdı" dedi ve "Bazı geçici etkiler olabilir, ancak geçmişte gördüğümüz üzere, müdahalenin etkisi uzun sürmez. Düşük seviyelerde halen yene ilgi olacak" yorumunda bulundu.