Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dalgakıran: Yılın 2. yarısında sanayide düşüş yaşanacak

Dalgakıran: Yılın 2. yarısında sanayide düşüş yaşanacak

Makine İhracatçılar Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, yılın 2. yarısında sanayi üretiminde düşüşün kaçınılmaz olacağı uyarısında bulundu

Giriş: 08 Ağustos 2011, Pazartesi 18:25
Güncelleme: 09 Ağustos 2011, Salı 10:57

Sanayi üretimini Bloomberg HT'den Hande Berktan'a değerlendiren Makine İhracatçılar Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, hem dış piyasalarda devam eden yangın hem de cari açığı önlemek amacıyla ekonomiyi soğutmaya yönelik alınan tedbirler nedeni ile yılın ikinci yarısında sanayi üretiminde düşüşün kaçınılmaz olacağı uyarısında bulundu.

İlk altı ayda üretimde ciddi bir artış olduğunu belirten Adnan Dalgakıran, ''Her ne kadar beklentinin altında gerçekleşmiş olsa da artış rakamlara yansıyor. Dünyadaki genel tablolara baktığımız zaman Türkiye'nin bu dönemde makro ekonomik rakamları cari açık hariç gayet iyi seyrediyor. Ancak 100 yıllık hastalığımız yine nüksediyor. Büyümenin ardından ciddi bir cari açıkla karşı karşıyayız. Sanayide yüzde 6.7'lik büyüme var ancak hem dünyadaki artçı depremlerin devam ediyor olması, hem de Türkiye'de cari açıktan kaynaklanan sebeplerden dolayı ekonomiyi soğutma çabaları ikinci 6. ayda sanayide beklentileri aşağı çekiyor. Bu çerçevede Temmuz ve Ağustos sanayi üretim rakamlarındaki düşüşü hep birlikte göreceğiz" dedi.

''SANAYİDE TEŞVİK SİSTEMİ KÖKÜNDEN DEĞİŞMELİ''

Dövizin yukarı çıkmasının sadece kısa vadeli olarak bazı sektörlerin nefes almasını sağladığını dile getiren Dalgakıran, "Ancak Türkiye'nin gitmesi gereken yer, katma değerli ürünler. Türkiye 100 liraya üretip 110 liraya sattığı ürünler ile bu küresel krizden daha az etkilenen bir ülke konumuna gelmez. Bu yapıdan çıkıp daha katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelmeliyiz. Bu yönde çabalar var ancak herkes bu konuda kendi üzerine düşen görevi yapıyor olmalı. Sizin üretimizde yüzde 50 işçilik genel gider ise dövizin artmış olmasından fayda elde edersiniz. Ancak işçilik payı genel giderin içerisinde yüzde 10'lar seviyesinde olduğu elektronik, makine gibi sektörlerde döviz artışı size hiçbir katkı sağlamaz. Size katkı sağlayacak unsur yarattığınız katma değerdir. Dünyaya baktığınız zaman geçmiş paradigmaların yıkıldığı bir dönemden geçiyoruz. Hiçbir şey eskisi kadar kolay değil. Popülist uygulamalardan kaçınmamız lazım. Girişimci modelimizin, destekleme şekilllerimizin değişmesi lazım. En önemlisi de teşvik sistemi kökünden değişmeli.

Sektörel ve bölgesel teşviklerin dışına çıkılıp, nokta teşvikler verilmeli. Katma değeri, ölçek ekonomisi, verimliliği ve kaliteyi destekleyen yeni bir teşvik anlayışına gidilmeli" diye konuştu.

''DIŞARIDA YANGIN DEVAM EDERKEN TABLOYU KENDİ LEHİMİZE ÇEVİRMELİYİZ''

Makine ve elektronik sektörleri olarak hükumete sunmak üzere yeni bir çalışma yaptıklarını kaydeden Dalgakıran, dünyadaki olumsuz durumu olumlu tabloya çevirmenin gerekliliğini vurguladı.

Dalgakıran konuyla ilgili olarak, "Makine ve elektronik sektörlerinde tek tek her ürünün ithalat ve ihracat envanterini çıkarıyoruz. Spesifik destekleri veriyor olmalıyız. Türkiye'nin makine sanayinin gelişmesi bizim krizden çıkış noktamız olacaktır. Ama etrafımızda büyük yangın varken bundan hiç etkilenmememiz mümkün değil. En az nasıl etkileniriz bunun stratejisini oluşturmalıyız. Bu olumsuzluğu nasıl olumlu bir tabloya çeviririz buna bakmalıyız. Dünya üretiminin bugün, yüzde 51'i Uzakdoğu'ya kaymış durumda. Bu oran, yüzde 55, yüzde 60'lara çıktığı zaman yaşlı Avrupa'ya ihracat modelimizin kırılıyor olması gerekli. İş dünyasının alıştığı modeli, mentaliteyi bırakması gereken bir dönemdeyiz. Aynı şekilde finansal argümanlar ile bu işlerin içerisinde çıkma düşüncesinin dışına çıkıp yeni bir üretim modeli ve Türkiye sanayisi oluşturmamız gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.